PvdA Rotterdam


PvdA bezorgd over komst moslimprediker

Vr 16 Jan 2009 - Redactie
PvdA bezorgd over komst moslimprediker

In de actualiteitenraad van gisteren stelde de PvdA het bezoek van Khalid Yasin aan de kaak. Yasin is een zelfbenoemde sjeik die bekend staat om zijn haatzaaiende en extremistische teksten. Yasin spreekt binnenkort op de Islamitische Universiteit in Rotterdam.

Peggy Wijntuin, raadslid PvdA, maakte tijdens het raadsdebat duidelijk dat in Rotterdam ruimte is voor discussie en het vrije woord. Deze ruimte mag alleen niet benut worden om strafbare uitingen te doen. Wijntuin: Rotterdam niet zit te wachten op haatzaaiers.

Het kwam het raadslid op felle kritiek te staan van onder andere het CDA dat zelf geen aanleiding zag voor de bespreking van deze kwestie. Wijntuin liet zich echter niet van de wijs brengen: Laat duidelijk zijn: wij zijn het volkomen oneens met Khalid Yasin als hij verkondig t dat homoseksualiteit een misdaad is en dat moslims geen vrienden mogen hebben met een ander geloof. Dat soort uitspraken bevordert de discussie niet en dat bevordert de integratie niet. Maar de PvdA vindt wel dat hij die mening mag uiten, zolang hij binnen de grenzen van de wet blijft. Ik wil van de burgemeester de toezegging dat hij de zaak scherp in de gaten gaat houden en meteen zal optreden wanneer de wet overtreden wordt.

Burgemeester Aboutaleb deelde de bezorgdheid van de PvdA. Het vond de timing in een tijd van verhoogde spanningen een hele slechte. Aboutaleb beloofde de vinger aan de pols te houden.

Inmiddels hebben ook de regeringsfracties van PvdA en CDA zich bezorgd getoond over de komst van de moslimprediker. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem heeft hierover vragen voorgelegd aan de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Van der Laan (Integratie).