Provincie Zuid-Holland

De Kleine Prins uit Rotterdam en de Pleysierschool uit Den Haag winnen Onderwijsprijs 16-01-2009

De Kleine Prins uit Rotterdam heeft de Zuid-Hollandse Onderwijsprijs in de categorie primair onderwijs gewonnen. De J.C. Pleysierschool uit Den Haag won in de categorie voortgezet onderwijs. Beide scholen dingen nu mee naar de landelijke onderwijsprijs die 18 maart wordt uitgereikt. Gedeputeerde Tonny van de Vondervoort overhandigde donderdagavond de prijzen aan de winnaars en de nummers 2 en 3. De Kleine Prins wist ook nog beslag te leggen op de publieksprijs voor de beste presentatie.

De Kleine Prins won met het project 'Afstuderen op de basisschool'. De jury was hier "zeer gecharmeerd van, omdat het een geslaagde poging is om het beste uit kinderen naar boven te halen. En zeker ook een prima voorbereiding op het voortgezet onderwijs." OBS De Vlieten uit De Lier eindigde op de tweede plaats met het project 'Nieuwe natuur'. KBS Pius 10 uit Dordrecht met het project 'Tussen Kunst en Krispijn' en Daltonschool de Leeuwerik uit Leiderdorp met het project 'Muziektheater' eindigden op een gedeelde derde plaats.

De J.C. Pleysierschool uit Den Haag is een school voor speciaal voortgezet onderwijs en werd beloond met de eerste prijs, omdat "het project zich niet in de eerste instantie richt op leerprestaties. Centraal staat het weer opbouwen van een schoolritme en het behalen van succeservaringen. De zogeheten Pleysieruren geven de leerlingen de broodnodige handvatten om zich staande te houden in werk en maatschappij." Het Groen van Prinstererlyceum uit Vlaardingen eindigde als tweede met 'Lessen in geluk' en het Zwijndrechtse Walburg College werde derde met 'Eigen onderneming'.

De Zuid-Hollandse Onderwijsprijs is een samenwerking tussen de provincie en het Instituut voor Onderwijs Promotie (INOP) waarmee getoond wordt dat het Nederlandse onderwijs vitaal en inventief is. De winnaars van de landelijke Onderwijsprijs ontvangen 18 maart een grote Bronzen Olifant en een geldbedrag van EUR 7.000,=.