Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Onderzoek neemt onzekerheid over beloning bestuur Vikaash weg

16 januari 2009

In opdracht van stadsdeel Zuidoost is eind vorig jaar een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de beloning van de bestuursleden van stichting Vikaash en hun positie. Aanleiding voor dit onderzoek waren aantijgingen richting de penningmeester van Vikaash die de afgelopen vier jaar een bedrag van 57.000 euro aan zichzelf zou hebben overgemaakt. De penningmeester werd ook als extern accountant tegen betaling ingehuurd door de stichting voor het samenstellen van de jaarrekening.

Het onderzoek wijst uit dat de kosten die de penningmeester de afgelopen vier jaar als extern accountant in rekening bracht, redelijk en acceptabel zijn en overeenstemmen met de omvang van zijn werkzaamheden. Ook de vergoeding die de drie bestuursleden zichzelf toekennen voor onkosten is gebaseerd op de fiscaal vastgestelde vrijwilligersbijdrage. Tevens stelt de Verordening GedragsCode voor accountants, dat de accountant zelf dient te beoordelen of zijn positie verenigbaar is met zijn bestuursfunctie als penningmeester. In het onderzoek wordt geconcludeerd dat de positie van de penningmeester niet onverenigbaar is met het samenstellen van de jaarrekening.

Zowel het bestuur van Vikaash als de groep die de beschuldigingen uitte verzochten het stadsdeel om dit onafhankelijk onderzoek. Het stadsdeel stemde met onderzoek in om de feiten boven tafel te krijgen en hoopt dat hiermee een einde komt aan de geruchtenstroom.