Gemeente Helmond


Eén nieuwe school Brandevoort akkoord

Het ministerie van OCW gaat akkoord met een nieuwe katholieke school in Brandevoort.

Deze school zal per 1 augustus 2009 kunnen beginnen. De tweede zelfstandige openbare school in de wijk heeft geen toestemming gekregen. Het besluit van het ministerie heeft gevolgen voor de wijze van financiering van beide scholen, niet voor de geplande huisvesting.

Bekostiging
Voor de Stichting Katholiek Primair Onderwijs Helmond is het bericht goed nieuws. Zij krijgen voor de nieuwe school in Brandevoort de bekostiging die hoort bij een zelfstandige school. Voor de nieuwe school van de stichting Openbare Basisscholen Helmond geldt dat de bekostiging voor de leerlingen niet verandert. De nieuwe openbare school kan op termijn wel in aanmerking komen voor een zelfstandige tweede school in Brandevoort. De bekostiging van beide scholen is dan weer gelijk.

Afwijzing
Het ministerie is er niet van overtuigd dat een nieuwe openbare school binnen vijf jaar het wettelijk vereiste van 278 leerlingen zal krijgen. De gemeente Helmond is het hier niet mee eens en onderzoekt of het zinvol is om beroep aan te tekenen tegen dit besluit. De oorzaak voor het weigeren van een tweede openbare school zit in het feit, dat het ministerie strikt de letter van de wet toepast. Er wordt te weinig rekening gehouden met de praktijk.

Beoordeling
Bij het bepalen van het aantal leerlingen in de nieuwe scholen wordt uitgegaan van het huidige belangstellingspercentage. In heel Helmond ging in 2007 zon 24 procent van de leerlingen naar een openbare school. Het ministerie neemt vervolgens aan dat ook in de nieuwe wijk 24 procent van de leerlingen naar een openbare school zal gaan. Onderzoek van de stichting Openbaar Onderwijs Helmond wijst echter uit dat de belangstelling voor het openbaar onderwijs in de wijk Brandevoort veel hoger is. Van de 560 ondervraagde gezinnen in de eerste fase van Brandevoort zegt bijna 60 procent dat zij hun kind het liefst naar een openbare school zouden sturen. De gemeente rekent er daarom op dat meer dan de helft van de ouders in het tweede deel van de wijk hun kinderen ook bij een openbare school zouden inschrijven. Om dit feit bij het ministerie te onderstrepen heeft de gemeenteraad een motie aangenomen, die het onderzoek van de Openbaar Onderwijs Helmond ondersteunt. Dat mocht echter niet baten, het ministerie heeft de uitkomsten van dat onderzoek niet meegenomen in de beoordeling.