Dienstenbond CNV

Nieuws

16 januari 2009

Drogisterijbranche: onderzoek werkomstandigheden van start

In opdracht van vakbonden en werkgevers voert TNO in januari 2009 een onderzoek uit naar de werkomstandigheden van winkelpersoneel in de drogisterijbranche. Dit onderzoek is door CNV Dienstenbond bij de cao-onderhandelingen bepleit en wordt nu uitgevoerd. De branche wil met dit onderzoek zicht krijgen op de werkbeleving van medewerkers in de drogisterijen. Het gaat daarbij om positieve aspecten in het werk en mogelijke arbeidsrisico's. De resultaten van het onderzoek maken duidelijk waardoor het werkplezier bepaald wordt en kunnen gebruikt worden om het werkplezier verder te verhogen.

Het onderzoek
Er wordt een vragenlijst gestuurd naar een groot aantal medewerkers in de branche. Het kan dus goed zijn dat u ook een vragenlijst ontvangt. Deze lijst bevat vragen die gaan over de inhoud van het werk, over je werkomstandigheden en over je welzijn en gezondheid. CNV Dienstenbond is nauw betrokken geweest bij het opstellen van de vragenlijst. De vragenlijst wordt zowel aan medewerkers van grootwinkelbedrijven (zoals Kruidvat, Trekpleister en Etos) als aan medewerkers van lokale en zelfstandige drogisterijen gestuurd. Het invullen kost ongeveer 20 minuten.

Deelname is belangrijk!
Het is heel belangrijk dat er zoveel mogelijk volledig ingevulde vragenlijsten teruggestuurd worden naar TNO. Alleen dan kan TNO namelijk analyseren wat u erg waardeert in het werk in de drogisterijbranche en waar eventueel verbeteringen mogelijk zijn. Op basis van de analyse geeft TNO aan werkgevers en vakbonden (zoals CNV Dienstenbond) een rapportage met een advies. Dit advies kan gaan over het minimaliseren van risico's voor bijvoorbeeld werkdruk en werkstress, maar kan ook gaan over hoe positieve aspecten aan het werk verder versterkt kunnen worden.

Anoniem
Het onderzoek wordt uitgevoerd door TNO, een onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie die zich onder andere bezighoudt met het thema veilig en gezond werken. De antwoorden die u geeft worden door TNO strikt vertrouwelijk behandeld. U kunt de vragenlijst dus volledig anoniem invullen. In de uiteindelijke analyse valt informatie op geen enkele manier tot uzelf, of de winkel waar u werkt terug te voeren.

Doe mee!
Omdat de vragenlijst niet aan iedereen verstuurd kan worden, is er een representatieve steekproef getrokken van medewerkers uit de drogisterijbranche. Als u een uitnodiging krijgt om de lijst in te vullen, dan hoopt CNV Dienstenbond van harte dat u even de tijd wilt nemen om dit te doen. U levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het inzicht in de werkbeleving in de branche. En nog belangrijker: u geeft de mogelijkheid uw werkplezier te verhogen. De uitkomsten zal CNV Dienstenbond namelijk meenemen bij de nieuwe cao-onderhandelingen.