NMBS

Een volledig vernieuwd station voor de Europese wijk

15/01/2009

Einde van de werken in Brussel-Luxemburg gevierd met een fresco van Hergé

Brussel-Luxemburg is een van de oudste stations in Europa. Tijdens de bouw van het Europees Parlement werd het helemaal heringericht en omgevormd tot een hoofdzakelijk ondergronds station. Het station Brussel-Luxemburg is nu helemaal klaar en resoluut op de toekomst gericht dankzij zijn eigentijdse architectuur en enkele technische innovaties in het voordeel van de reizigers. En dan nog de kers op de taart: het einde van de werken wordt gevierd met de onthulling van een fresco van Hergé aan de hoofdingang van het station aan de Trierstraat.

Het station Brussel-Luxemburg werd reeds op 23 augustus 1854 geopend en ging lang door het leven onder de naam Brussel-Leopoldswijk. Anderhalve eeuw later verschijnt het in een nieuwe gedaante na de werken die van start gingen in 1993 en de bouw van het Europees Parlement. Dat is ongetwijfeld goed nieuws voor de zowat 13.000 reizigers die het station Brussel-Luxemburg dagelijks ontvangt.

Het nieuwe gezicht van Brussel-Luxemburg is het resultaat van ingrijpende veranderingen, zoals het overdekken van de sporen met een wandelgalerij van 22.000 m². Het project groeide uit tot een hedendaagse creatie van glas en staal, met licht overgoten dankzij de twee glasdaken.

De NMBS-Groep heeft in totaal 45 miljoen euro geïnvesteerd in dit project. Dat bedrag ligt volledig binnen de budgettaire ramingen. Dit project past natuurlijk binnen de vele investeringen die NMBS-Holding doet om haar stations te renoveren en het onthaal en het comfort van de reizigers nog te verbeteren.

Vernieuwingen ten dienste van de reizigers en de omwonenden

Brussel-Luxemburg beschikt als eerste station in België over een gebouwbeheersysteem (domotica) dat alle informatie van de verschillende technische hoofdorganen van het station ontvangt, zowel voor verwarming, verlichting als ventilatie. Dat heeft een rechtstreeks effect op het energieverbruik.

Tevens werd alles in het werk gesteld om de veiligheid van de reizigers te verzekeren, zowel via de architectuur (de transversale zichtbaarheid geeft een veilig gevoel) als via techniek (cameras, dubbele inbraakveilige beglazing). Tot slot beschikt het station over allerlei akoestische isolatie om elke geluidshinder voor de omliggende gebouwen te vermijden.

Er werd tevens bijzondere aandacht besteed aan duidelijke, verlichte en dus zeer goed zichtbare bewegwijzering. Voor wie met nostalgie aan het vroegere station terugdenkt, werden twee geklasseerde glasramen gerestaureerd. Die zijn nu te bewonderen aan perron 1.

Faciliteiten voor alle reizigers

In het station (met een oppervlakte van 5.850,4 m² bruto) vinden we een wachtzaal met uitzicht op de perrons, een aantal winkeltjes, het bagagedepot en natuurlijk de loketten. Die zijn ingedeeld in aangrenzende ruimtes: het Travel Centre voor overdag en de nachtbalie.

De NMBS-Holding is de personen met beperkte mobiliteit niet vergeten in deze plannen. Zij kunnen gebruik maken van talrijke faciliteiten.

Fietsers kunnen nu al terecht in een fietsenstalling bovenop het station. Bovendien werd er ook een overeenkomst ondertekend met het Brussels Gewest voor de exploitatie van een fietspunt binnenin het station. De offerteaanvraag om de uitbater te kiezen, is ingediend. De wereld van Hergé komt naar het station Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de geboorte van Kuifje (10 januari 1929) wordt er op woensdag 14 januari een fresco van Hergé ingehuldigd in aanwezigheid van Minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere, de weduwe van Hergé en voorzitster van de Studios Hergé Fanny Rodwell en Gedelegeerd Bestuurder van de NMBS-Holding Jannie Haek. Die bevindt zich aan de hoofdingang van het station Brussel-Luxemburg aan de Trierstraat. Een fresco in zwart-wit, een echte momentopname uit de jaren dertig met de locomotief en de heterogene menigte van toen die het bonte volkje van Brussel voorstelt met de notabelen, de fanfare, de reporters en de uitgelaten kinderen waaronder de kwajongens Kwik & Flupke. Dit initiatief biedt ook continuïteit want dit is al het tweede fresco van Hergé dat in de Brusselse stations is te zien - het andere is sinds een jaar te bewonderen in Brussel-Zuid. Zonder te vergeten dat in het kader van het jaar van de strip in december nog een andere fresco werd onthuld aan het station Brussel-Zuid op het Hortaplein met de striphelden van de Editions du Lombard, waaronder de Smurfen, Dommel, Johan en Pirrewiet