CDA

Schermers: Spoedige beschikbaarheid ambulance voor verloskundige zorg op Walcheren

Deze week sprak de Kamer met minister Klink van Volksgezondheid over de acute verloskundige zorg op het Zeeuwse eiland Walcheren, naar aanleiding van een bevalling op de A58 van een vrouw die op weg was naar het ziekenhuis in Goes. Het debat ging vooral over het sluiten van de afdeling verloskunde in het ziekenhuis in Vlissingen, waardoor het bijna onmogelijk wordt voor zwangere vrouwen op de kop van Walcheren om thuis te bevallen.

In acute situaties moet een ambulance in 25 minuten het ziekenhuis kunnen bereiken, dat is vanuit Vlissingen naar het ziekenhuis in Goes, waar de verlosafdeling open blijft, een hele opgave. CDA-kamerlid Janneke Schermers zei in het debat zich grote zorgen te maken over de bereikbaarheid van de acute verloskundige zorg. âHet sluiten van de afdeling verloskunde in Vlissingen is al van kracht, terwijl u uw overwegingen nog niet heeft afgerond en de NMA haar advies over de fusie van de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes nog niet heeft uitgebracht. Dat lijkt het CDA wat prematuur, om maar in verloskundige termen te blijvenâ, zo zei Schermers. Ze vroeg de minister dan ook met klem om de recente ervaringen mee te nemen in de besluitvorming over de voorgenomen fusie. De minister zegde dit toe.

De CDAâster zei tevens blij te zijn met de garantie van de minister op haar verzoek dat er zo snel als mogelijk een ambulance beschikbaar komt, specifiek voor de acute verloskunde op Walcheren. Volgens de minister zal deze binnen twee maanden rijden en zal dat ervoor zorgen dat barende vrouwen binnen de bestaande normen in het ziekenhuis van Goes kunnen zijn. Tot slot vroeg Schermers de minister om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de ziekenhuiszorg in Zeeland, dit zou veel zorg bij de inwoners van Walcheren weg nemen.
---