Gemeente Rotterdam

Vrijdag 16 januari bezoekt het college het Lloydkwartier. Het nieuwe creatieve bolwerk van Rotterdam.

Om half tien wordt het college verwacht in de modelwoning van de Schiecentrale. Iets verlaat druppelen de collegeleden binnen. 'Fashionably Late' zullen we maar zeggen.

Wethouder Bolsius is zeker gecharmeerd van de woning, maar vindt het bed iets aan de kleine kant: "Mijn kinderen kruipen 's nachts altijd stiekem bij ons in bed dus ik heb een groot bed nodig!" En met de nodige zelfspot: "Dat houdt wel in dat ik dan meestal aan het voeteneind lig!"

Terwijl de Gebiedsmanager van het OBR, Teun van Ameijden, zijn presentatie begint, vlijt burgemeester Aboutaleb zich in de modelstoel. Maar deze zit toch iets ongemakkelijker dan gedacht.

Na een korte impressie over de ontwikkeling van het Lloydkwartier en het succes van het project, wordt nog even stilgestaan bij een van de pronkstukken van de modelwoning. De harmonicaramen kunnen namelijk helemaal open worden geschoven, zodat je op deze hoogte en in deze industriële omgeving het buiten naar binnen haalt. En kan genieten van een schitterend uitzicht natuurlijk. Klinkt mooi, maar voor wethouder Baljeu toch iets minder geslaagd: "Ik heb hoogtevrees!"

In de Schiecentrale bevinden zich ook opnamestudio's. Een tak van sport die we in Rotterdam nog niet goed kennen. Toch begint dit te komen. Zo nemen drie ex-Lama's, Ruben Nicolai, Ruben van der Meer en Tijl Beckand, vanaf maart hun nieuwe programma op in deze nieuwe studio. Wethouder Kriens ziet nog meer mogelijkheden: "Waarom halen we Pauw en Witteman niet naar Rotterdam?" Maar dat plan lijkt op het moment net iets te ambitieus

Het gezelschap begeeft zich via de Schiecentrale naar het nieuwe pand van RTV Rijnmond. Nou ja, nieuw! De Rotterdamse zender is alweer twee jaar gevestigd in het Lloydkwartier. Het ultramoderne pand geeft de omroep de professionele uitstraling die het verdient. Tijdens de rondleiding wordt duidelijk dat de omroep veel professionele doelen heeft verwezenlijkt, maar nog steeds blijft groeien. Door zijn journalistieke verleden lijkt burgemeester Aboutaleb zich als een vis in het water te voelen. In de nieuwsstudio neemt de burgemeester dan ook plaats in de stoel. "Dan oefen ik nog even mijn oude vak uit", grapt Aboutaleb. "Dit was het nieuws! Goedenavond."

In een van de kamers, met uitzicht over het water, staat een stuurwiel voor het raam. En die verleiding kan de burgemeester natuurlijk niet weerstaan. En terwijl hij aan het stuur draait, zegt de burgemeester lachend: "We gaan niet rechts, niet links, maar we gaan recht door zee "

De volgende stop van het college is het gebouw 'De Zingende Zeeleeuw', waar de wethouders een gesprek hebben met de bewoners van Humanitas. Handen worden geschud, praatjes worden gemaakt en taart wordt verorberd. Even de handen warmen op deze koude winterdag.

Als het college het pand verlaat, passeert er net een kleuterklas. "Welkom burgemeester!", roepen de kinderen in koor en spontaan wordt er een liedje ingezet. Een liedje die enkele wethouders ook schijnen te kennen, want ze zingen uit volle borst mee.

Als laatste bezoekt het college het Scheepvaart- en Transportcollege. Dit ultramoderne gebouw biedt verschillende opleidingen aan en bevat meerdere simulatiecentra. Na een korte presentatie is een van de simulatiecentra dan ook het eindstation van het collegebezoek. Een bezoek aan een gebied dat bulkt van de creativiteit en van meer waarde dan je in eerste instantie zou denken. Een gebied dat Rotterdam moet koesteren

Bron: Bestuursdienst, 16-01-2009