UMC Utrecht


Verdeling chromosomen tijdens celdeling

Onderzoekers van het UMC Utrecht geven in Science online van vandaag antwoord op een reeds lang openstaande vraag. Hoe verdelen cellen tijdens de celdeling hun verdubbelde chromosomen op de juiste manier? Het eiwit Aurora B blijkt hierbij een cruciale rol te spelen. Een verkeerde verdeling van de chromosomen kan leiden tot kanker, maar ook tot het syndroom van Down.

Tijdens de celdeling verdubbelen cellen al hun chromosomen, de dragers van het DNA. De twee nieuwe cellen moeten allebei evenveel chromosomen ontvangen. In de delende cel hechten zich draden aan het originele chromosoom en de kopie om ze elk een tegenovergestelde kant op te trekken. Alleen als de trekdraden op een juiste manier aan de chromosomen zijn gehecht, is een veilige verdeling gewaarborgd en kan de celdeling doorgaan.

In Science laten dr. Susanne Lens en collega's van het UMC Utrecht zien dat het eiwit Aurora B waarneemt of de trekdraden goed gehecht zijn. Het eiwit neemt de `spanning' waar die ontstaat als de trekdraden de verdubbelde chromosomen elk een kant optrekken. Zonder spanning verbreekt Aurora B de verbinding tussen de chromosomen en de trekdraden en stopt de celdeling.

Een foutieve verdeling van chromosomen, als Aurora B niet goed werkt bijvoorbeeld, kan bijdragen aan het ontstaan van kanker. De resultaten van dit onderzoek bieden daarmee mogelijke aanknopingspunten voor nieuwe therapieën tegen kanker. Fundamentele kennis van de celdeling ondersteunt op deze manier het kankeronderzoek.

Het `spannings'-concept bestaat al bijna veertig jaar, maar tot nu toe was niemand erin geslaagd het moleculaire mechanisme te ontrafelen. Onderzoekers van de afdeling Medische Oncologie van het UMC Utrecht beschrijven dat nu samen met Amerikaanse collega's van de University of Pennsylvania. Het artikel is online gepubliceerd in Science Express, de gedrukte versie volgt later.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
vrijdag 16 januari 2009