VNO-NCW en MKB-Nederland: kabinet stimuleert met handrem aan

16/01/2009 16:14

VNO-NCW en MKB-Nederland

VNO-NCW en MKB-Nederland: kabinet stimuleert met handrem aan

Den Haag, 16 januari 2009 - Het kabinet gaat de economische crisis te lijf met de handrem aan. Dat zeggen de ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op het vandaag gepubliceerde stimuleringspakket van het kabinet.

De garantieregelingen in het pakket zijn noodzakelijk, maar onvoldoende, zeggen beide organisaties. De exportkredietverzekering wordt onvoldoende verruimd. De impuls voor het op gang brengen van de woningmarkt is onvoldoende. Een verdere, noodzakelijke verruiming van de regeling voor vervroegde afschrijving (m. n. de achterwaartse verliescompensatie) ontbreekt.

In tegenstelling tot wat regeringen in ons omringende landen doen, trekt het kabinet nauwelijks geld uit voor het stimuleren van de economie. De ondernemingsorganisaties vinden het nu voorliggende pakket niet meer dan een tussenstand. Ze willen snel verder praten over gerichte maatregelen ter versterking van de economie.

Die maatregelen (bouw, infrastructuur, milieu, energiebesparing, innovatie) moeten direct leiden tot investeringen en bestedingen en de economie versterken.