Biogas binnenkort toegankelijk voor alle Nederlanders

16/01/2009 16:25

MAN truck & bus b.v.

Overheid, bedrijfsleven en wetenschap slaan handen ineen

Overheid, bedrijfsleven en wetenschap slaan de handen ineen om de brandstof biogas zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor alle Nederlanders. Dat bleek vrijdag in Groningen op het symposium Mobiliteit en Duurzaamheid, dat georganiseerd werd door de gemeente en provincie Groningen, de provincie Friesland, Rijksuniversiteit Groningen, Gasunie, MAN truck & bus en Century Auto Groep. Deze organisaties zien in biogas de schoonste en meest duurzame brandstof van dit moment en voor de toekomst.

Biogas, dat ook wel groen gas wordt genoemd, wordt nu al op beperkte schaal in Nederland gebruikt, maar op het symposium bleek dat het gebruik op korte termijn zal toenemen. Deze brandstof is geschikt voor elk voertuig dat op aardgas rijdt. Biogas heeft voor de lokale luchtkwaliteit dezelfde voordelen als aardgas (drie keer zo'n lage NOx-uitstoot als diesel en een vergelijkbare lage fijnstofuitstoot) en zorgt bovendien voor minimaal 70 procent minder CO2-uitstoot, zodat de mondiale klimaatverandering wordt tegengegaan. Omdat biogas kan worden opgewekt uit mest, rioolslib, huisvuil of biologisch restafval, heeft het als een van de weinige biobrandstoffen geen nadelig effect op de voedselketen.

Gasunie werkt aan certificeringsysteem

Gasunie liet op het symposium weten dat zij medio 2009 verwacht het nationale certificeringsysteem te introduceren, waarmee bewezen kan worden dat aardgas als biogas is geproduceerd. Dit is vergelijkbaar met de certificaten van groene stroom, waardoor biogas voor elke Nederlander beschikbaar wordt. Tevens neemt Gasunie deel aan een pilot om groen gas als eerste partij rechtstreeks in het Nederlandse gasnet te injecteren.

Steeds meer Nederlandse bussen op aardgas

In Nederland kiezen steeds meer overheden voor bussen op aardgas, die in de toekomst zonder enige aanpassing kunnen overschakelen op biogas. Schone aardgasbussen van fabrikant MAN rijden momenteel al in Haarlem en Ede-Wageningen, in Groningen rijden deze voertuigen op biogas. Den Haag en Nijmegen nemen binnenkort bussen op aardgas in gebruik, in Midden-Zeeland gaan bussen op biogas rijden.

Volkswagens op biogas

Volkswagen laat vanaf begin dit jaar al haar verkochte aardgasauto's op biogas rijden. Het automerk schaft voor mensen die een voertuig op aardgas biogascertificaten aan, zodat ze gegarandeerd op de schoonste brandstof van dit moment rijden. Op het symposium Mobiliteit en Duurzaamheid werd de Volkswagen Passat Eco Fuel onthuld, de eerste aardgasauto met een turbomotor en een actieradius van zo'n 800 kilometer. Deze actieradius wordt echter van steeds minder belang, aangezien op het symposium bleek dat het aantal aardgasvulpunten in Nederland dit jaar van 15 naar 55 zal stijgen.





http://www.man-trucks.nl