NVM teleurgesteld in uitblijven maatregelen woningmarkt

16/01/2009 16:59

NVM Service B.V.

Nieuwegein, 16 januari 2009 - De NVM is teleurgesteld dat het kabinet geen noemenswaardige maatregelen neemt om doorstroming in het eigenwoningsegment op gang te houden. Zo wordt de politiek en maatschappelijk breed levende wens om de Nationale Hypotheek Garantie te verhogen niet overgenomen. Aan de oproep vanuit de Tweede Kamer om met een pakket van maatregelen te komen, waaronder de expliciete vraag om verruiming van de garantieregeling, heeft het kabinet geen gehoor gegeven.

Ger Hukker, voorzitter NVM: "Helaas heeft dit kabinet kennelijk weinig op met het eigenwoningbezit en eigenlijk de gehele woningmarkt. Al met al ben ik geneigd te concluderen dat deze opstelling de woningmarkt eerder beschadigt dan verbetert. Als op een bepaald moment nota bene per motie in de Kamer wordt gevraagd om verhoging van de NHG en er vervolgens niets gebeurt, dan is de conclusie dat duizenden potentiële huizenkopers voor niks hebben gewacht op uitvoering. Met hen blijven bij gebrek aan doorstroming starters eveneens in de kou staan. Dat het kabinet niet besluit tot deze even simpele als effectieve maatregel zegt veel over de daadkracht. Die is op het gebied van wonen nauwelijks waarneembaar."

Lichtpuntjes

Hoewel de teleurstelling overheerst, is er ook sprake van kleine lichtpuntjes. Het kabinet neemt maatregelen om het functioneren van de kredietmarkt te ondersteunen. Zo is de vandaag aangekondigde verruiming van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw een maatregel die ook de NVM heeft bepleit in de afgelopen weken. Hukker benadrukt wel dat voor de koopsector bedoelde nieuwbouwwoningen die nu mogelijk naar huur worden omgezet, bij een aantrekkende markt weer soepel voor de verkoop moeten kunnen worden bestemd: "Bevordering van het eigenwoningbezit moet zeker op de lange termijn beleidsinzet blijven."

Enige hoop biedt verder de kabinetstoezegging om zich bij de voorbereiding van de Voorjaarsnota 2009 en de Kaderbrief 2010 te blijven beraden over aanvullende maatregelen voor de woningmarkt. Met de meest actuele marktinformatie, en -signalen zal de NVM constructief blijven bijdragen.

Door het uitblijven van concrete maatregelen belemmert het kabinet de mogelijkheden op herstel van de woningmarkt en de broodnodige doorstroming. Hukker: "Het kabinet heeft een kans laten liggen om een duidelijk signaal af te geven, waardoor consumenten weer vertrouwen krijgen in de markt. In een belangrijk sector als het woningdossier zou een meer doortastende opstelling en politieke durf niet misstaan."





http://www.nvm.nl