Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Gemeente ontvangt subsidie voor klimaat- en energiebeleid

gepubliceerd op : 16-1-2009

De gemeente Oldenzaal heeft van het Rijk ruim EUR 65.000,- toegezegd gekregen voor de uitvoering van het gemeentelijke klimaat- en energiebeleid. Om in aanmerking te komen voor een uitkering heeft de gemeente een Klimaat Uitvoerings Programma gemaakt, met projecten en activiteiten om energie te besparen. Na Hengelo is Oldenzaal de tweede gemeente in Twente die geld uit de subsidieregeling Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK) ontvangt.

De SLOK-regeling komt voort uit het klimaatakkoord dat het Rijk (ministerie van VROM) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten op 12 november 2007 hebben getekend. De kern van het akkoord is dat gemeenten en het Rijk zich gezamenlijk gaan inspannen voor een schoner, duurzamer en zuiniger Nederland. Ter stimulering van lokale klimaatinitiatieven en ter ondersteuning van het Klimaatakkoord heeft het Rijk EUR 35 miljoen beschikbaar gesteld. Dit geld moet gemeenten en provincies helpen die structureel werken aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om de aanloopkosten van deze activiteiten te dekken. De subsidie kan ook draagvlak voor nieuw beleid vergroten. De kosten voor activiteiten die bij de doelstelling van de regeling passen, kunnen tot 50% vergoed worden.

Oldenzaal onderschrijft de ambities van het kabinet op klimaatgebied: een reductie van 30% van de uitstoot van broeikasgassen in 2020, een energiebesparing van 2% per jaar en een verhoging van het aandeel duurzame energie tot 20% in 2020. In het Milieubeleidsplan 2008-2012 is het thema klimaat en energie aangewezen als één van de speerpunten. De gemeente heeft vier jaar de tijd om het programma uit te voeren. Dit jaar zal in ieder geval worden onderzocht of de Oldenzaalse openbare verlichting energiezuiniger kan. Verder zullen er aan gemeentelijke gebouwen maatregelen worden getroffen om het energieverbruik terug te dringen. Ook wordt in het stadhuis een proef gedaan met de toepassingsmogelijkheden van energiezuinige led-verlichting. Een andere besparingsmogelijkheid is het benutten van bodemwarmte. De gemeente zal een onderzoek starten naar de mogelijkheden van de Oldenzaalse ondergrond hiervoor.