Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Voorstel gebiedsontwikkeling Berkstraat gereed

gepubliceerd op : 16-1-2009

Intensief overleg met omwonenden, betrokken bedrijven en instellingen heeft geleid tot een uitgebalanceerd voorstel voor de ontwikkeling van het gebied tussen de Berkstraat en het Twents Carmel College, locatie Lyceumstraat. Het college heeft instemming verleend en legt de plannen binnenkort voor aan de gemeenteraad

De gemeente heeft bij de ontwikkeling van het gebied rond de Berkstraat gekozen voor een open planproces, waarbij in een vroeg stadium de belangen, wensen en visies van de betrokkenen worden genventariseerd. Deze inventarisatie heeft geleid tot een voorstel voor de gebiedsontwikkeling. Hiervan worden de stedenbouwkundige en financile randvoorwaarden ter besluitvorming door het college voorgelegd aan de raad. Aan beide zijden van het gebied lagen bezwaren ten aanzien van bepaalde ontwikkelingen. Met de voorgestelde gebiedsinrichting is een oplossing gevonden in het conflict omtrent de moskee. Bezwaarmakers hebben een overeenkomst met het moskeebestuur gesloten waarmee de bezwaren zijn ingetrokken.

Het Twents Carmel College locatie Lyceumstraat werkt mee aan een verschuiving van hun sportveld. Dit maakt de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg aan de achterzijde van de bedrijven mogelijk. Voor de aldaar gevestigde tandarts en kinderdagverblijf Kiekeboe biedt de voorgestelde gebiedsontwikkeling mogelijkheden tot uitbreiding. Daarnaast wordt in het plan uitgegaan van een locatie voor nieuwbouw van de speciale basisschool De Windroos. In de randvoorwaarden is opgenomen dat er geen inritten en parkeerplaatsen mogelijk zijn voor de bedrijven aan de zijde van de Berkstraat. Hier zijn onder andere twee openbare speelterreinen gepland.

Op 23 december 2008 stemde het college in met de stedenbouwkundige randvoorwaarden die dienen als uitgangspunt voor het op te stellen bestemmingsplan. De stedenbouwkundige randvoorwaarden en bijbehorende financile randvoorwaarden worden maandag 26 januari behandeld in het Politiek Forum. Bij instemming zal dit onderwerp donderdag 5 februari a.s. ter vaststelling worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Indien het wordt vastgesteld in de gemeenteraad krijgt de bestemmingsplanprocedure een vervolg.