Leefbaar Rotterdam


vrijdag, januari 16, 2009

Leefbaar Rotterdam informeerde politie over demonstratie

Leefbaar Rotterdam heeft gisteren in de raad aan burgemeester Aboutaleb opheldering gevraagd over het politieoptreden, of beter, het níet optreden van de politie, tijdens de anti-Israël demonstraties van afgelopen weekend. Aboutaleb verdedigde de keus van de politie om niet in te grijpen bij de demonstraties.

Schaatsers bekeuren
Raadslid Hennie van Schaik van Leefbaar Rotterdam had wel een idee waar de politie was: Die was op dat moment druk bekeuringen aan het uitdelen bij de Bergse Plas waar geschaatst werd. Aboutaleb zei dat hij tijdens de demonstratie afgelopen zondag in de stad aan het winkelen was en dus de ongeregeldheden van dichtbij heeft meegemaakt. Volgens hem was er wel politie aanwezig, maar koos zij er voor om op enige afstand te blijven. Door de grote drukte was het volgens hem niet verstandig om in te grijpen, want wie weet wat er dan gebeurt.

Slecht excuus
Leefbaar Rotterdam vindt het ontoelaatbaar dat de politie blijkbaar niet meer kan ingrijpen wanneer iemand de wet overtreedt, uit angst dat dit politieoptreden de openbare orde en veiligheid in gevaar brengt. Het is overigens een slecht excuus. Dankzij Leefbaar Rotterdam was de politie zaterdag al op de hoogte van wat er de volgende dag ging gebeuren. Van Schaik hoorde zaterdag namelijk dat de demonstranten zondag om half twaalf weer zouden verzamelen voor het stadhuis en heeft dit gelijk doorgegeven aan de gemeente. De politie had dus van te voren al actie kunnen ondernemen, zodat achteraf niet gezegd kan worden dat ingrijpen op een bepaald moment onverantwoord was.

Wel hoorbaar, maar niet herleidbaar?
Op dit moment wordt er strafrechtelijk onderzoek gedaan waarbij gebruik wordt gemaakt van beschikbaar beeld- en geluidsmateriaal. Volgens Aboutaleb zijn de antisemitische leuzen helaas niet precies te traceren. Het is wel hoorbaar, maar niet herleidbaar tot een individueel persoon. Niks aan te doen dus.

Niet alleen Leefbaar Rotterdam, maar ook ADtv denkt hier anders over. De gescandeerde teksten zijn wel degelijk te traceren: klik hier voor het filmpje.