FNV KIEM

Geen indexering pensioen Pensioenfonds Zorg en Welzijn, premie ongewijzigd in 2009

week 3 | 16-1-2009 | 16:18:42 | Redactie

Het bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft besloten het pensioen van zijn deelnemers per 1 januari 2009 niet te indexeren en de pensioenpremie in 2009 ongewijzigd te laten.

Peter Borgdorff, directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:"Helaas laat de financiële situatie van het pensioenfonds het op dit moment niet toe om de pensioenen te indexeren. Als gevolg van de financiële crisis is de waarde van onze beleggingen flink gedaald, evenals het niveau van de lange rente. Voor een pensioenfonds levert dit een vervelende combinatie op van dalende inkomsten en stijgende lasten. Vooralsnog voorzien wij hierin geen verandering. In ons bijna veertigjarige bestaan is het slechts één keer eerder voorgekomen dat wij geen invulling konden geven aan ons streven om pensioenen volledig te indexeren. De uitbetaling van pensioenuitkeringen blijft daarentegen gegarandeerd."

Het besluit van het bestuur om de pensioenen niet te indexeren betekent dat de pensioenuitkeringen en de opbouw van pensioen dit jaar niet meegroeien met de gemiddelde loongroei van 3,67% in de sector.

Het pensioenfondsbestuur heeft ook besloten de premie voor ouderdoms- en partnerpensioen in 2009 voor het derde achtereenvolgende jaar ongewijzigd te laten op 22,5%. In de premie is als een opslag van 2,5% opgenomen uit een eerder herstelplan. De arbeidsongeschiktheidspremie daalt licht van 0,8% naar 0,5%. De premies worden berekend over het salaris minus franchise.

Over Pensioenfonds Zorg en Welzijn Pensioenfonds Zorg en Welzijn is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van ruim 2 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds is eigenaar van het pensioenvermogen, dat momenteel EUR 72 miljard bedraagt. Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft de uitvoering van de pensioenregeling en het beheer van het pensioenvermogen uitbesteed aan PGGM.