Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Aedes: `Kabinet overschat rol woningcorporaties'

16 januari 2009

De kabinetsmaatregelen om de stilvallende bouwproductie in Nederland op te krikken zijn `druppels op een gloeiende plaat'. Met het (tijdelijk) verhogen van de borgingsgrens bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) kunnen woningcorporaties makkelijker geld lenen om nieuwbouwprojecten en andere investeringen in wijken te financieren. Maar om de totale woningmarkt weer in beweging te krijgen is een breder pakket aan maatregelen nodig.

Dit zegt Aedes vereniging van woningcorporaties in reactie op de bekendmaking van de steunmaatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van de kredietcrisis te verzachten. Aedes pleit samen met het WSW al sinds het begin van de kredietcrisis voor dergelijke maatregelen. De uitwerking van de kabinetsmaatregelen laat nog op zich wachten. Zo is nog niet duidelijk met welk bedrag de borgingsgrens wordt opgehoogd en in welke bijzondere gevallen de verhoging geldt.

Aedes-directeur Henk van Heuven: `Woningcorporaties zijn er niet om de klappen op te vangen voor commerciële vastgoedpartijen. Dat is een volstrekte illusie van het kabinet. Het is bovendien een overschatting van de rol van woningcorporaties in het opvangen van de landelijke bouwproductie.' Woningcorporaties gaan zorgvuldig om met hun maatschappelijk gebonden kapitaal en komen op voor kwetsbare groepen op de woningmarkt.

Het overnemen van bouwprojecten van commerciële partijen, zoals het kabinet voorstelt, zullen woningcorporaties alleen overwegen wanneer dit past binnen de bedrijfsvoering en de lokale bouwopgave van een corporatie. Aedes wijst erop dat corporaties niet het verlies van commerciële ontwikkelaars willen opvangen.

Door de kredietcrisis is het voor corporaties moeilijker en duurder geworden om leningen af te sluiten. Aedes blijft pleiten voor toegang tot de openbare kapitaalmarkt onder garantie van het WSW. Dit kan immers het aanbod aan financieringsmiddelen verruimen. Tegelijk stelt Aedes dat ook een structurele verhoging van de borgingsgrens noodzakelijk is.