Onderwijsbond CNV


16 januari 2009

Nieuwe cao in het voortgezet onderwijs definitief

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs, cao voortgezet onderwijs, Algemeen nieuws

De nieuwe cao in het voortgezet onderwijs is definitief een feit. De leden van de VO-raad, CNV Onderwijs en CMHF hebben met een overtuigende meerderheid van 90% ingestemd met het onderhandelaarsakkoord CAO VO 2008-2010. Ook de leden van de AOb hebben ingestemd met het bereikte resultaat.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 juli 2008 tot 1 augustus 2010. De werknemers in het voortgezet onderwijs krijgen een meer dan marktconforme salarisverbetering van 7% in twee jaar.

Daarnaast wordt de werkdrukvermindering voor docenten op individueel niveau aangepakt. Op basis van de nieuwe cao krijgt elke leraar vanaf
1 augustus 2009 recht op een individuele werkdrukvermindering van 24 klokuren per jaar. Elke docent kan daardoor naar eigen inzicht zijn werkdruk verlagen door aan te geven welke taken te belastend zijn en welke taken hij daarvoor in de plaats wil doen. Voor deeltijders geldt dit naar rato van de omvang van de betrekking.

Startende docenten krijgen recht op extra uren voor begeleiding en voorbereiding. Zij zullen daardoor in het eerste jaar van hun carrière 20% minder voor de klas staan.

Voor het onderwijs ondersteunend personeel (OOP) zijn een aantal extra maatregelen afgesproken, zoals het recht op extra scholing. Het OOP ontvangt minimaal een loonsverhoging die gelijk is aan die van het maximum van schaal 4. Verder ontvangt ondersteunend personeel tot en met schaal 8 een verhoging van de extra eindejaarsuitkering van 150 euro.


---