Inspectie v/h Onderwijs



* Buitenlandse studenten in het hoger onderwijs

Buitenlandse studenten in het hoger onderwijs

16 jan. 2009

Risico's bij werving en toelating

De Inspectie van het Onderwijs heeft onderzoek gedaan naar buitenlandse studenten bij acht instellingen met een hoog risicoprofiel op het gebied van werving en toelating van buitenlandse studenten.

Het onderzoek legde problemen bloot bij de werving, toelating en het onderwijs. Een aantal instellingen is te werk gegaan op een wijze die de internationale reputatie van het Nederlandse onderwijs en een relatief kwetsbare groep studenten heeft benadeeld.

De inspectie concludeert dat de huidige afspraken en wet- en regelgeving onvoldoende waarborgen bieden dat voor buitenlandse studenten de werving, toelating en het onderwijs zorgvuldig en adequaat verlopen. De inspectie constateert dat de Gedragscode Internationale student in het Nederlands hoger onderwijs een positieve rol kan vervullen bij het verder verbeteren van de uitvoeringspraktijk.

Inmiddels zijn de onderzochte instellingen waar sprake was van tekortkomingen meer of minder ver gevorderd in het aanbrengen van verbeteringen. De inspectie zal die ontwikkelingen kritisch blijven volgen. Verder doet de inspectie een aantal aanbevelingen op stelselniveau.

Gezien de selectie van de onderzochte instellingen zijn de resultaten van het onderzoek niet representatief voor de situatie van buitenlandse studenten in het hoger onderwijs. Wel geven de bevindingen een beeld van de risico's bij het aanbieden van onderwijs aan buitenlandse studenten.