Artsen zonder Grenzen


Er is geen veilige plek in Gaza

Op twee kilometer afstand van veldcoördinator van Artsen zonder Grenzen Jessica Pourraz in Gaza-stad vonden gisteren hevige gevechten plaats. Ze beschrijft de situatie ter plekke.

`Op woensdagnacht kwam het offensief erg dichtbij. Het leger is nu op twee kilometer afstand van Tal El-Hawa, waar gevochten wordt en veel tanks zijn. De aanval begon afgelopen nacht en ging door tot vanmiddag vandaag. Veel families zitten gevangen en er zijn veel gewonden. Steeds weer is er het enorme probleem van toegang. Het Internationale Rode Kruis probeerde overeenstemming te krijgen met het Israëlische leger over een evacuatie van gewonden, maar dat lukte niet. Ambulances van de Rode Halve Maan proberen de gewonden ook te bereiken, maar dat is tot nu toe niet gelukt.

De hemel is helemaal zwart, er is de hele tijd rook en er zijn voortdurend bombardementen. Het lijkt alsof de gevechten erg dichtbij zijn.

Twee van onze medewerkers hebben familie in Tal El-Hawa. Eén van de families lukte het om vandaag te evacueren. Ze besloten 's middags te vertrekken omdat de bombardementen erg hevig waren en ze bang waren voor wat er met hun gebouw zou kunnen gebeuren. Ze namen niets mee en gingen te voet, tussen de tanks door, en kwamen zo bij ons gebouw aan.

We proberen ze onder te brengen in onze kliniek voor postoperatieve zorg, waar al 30 mensen schuilen. We maken ons veel zorgen over de andere familie die niet vertrokken is. We hebben geen nieuws over hen en we kunnen ze niet bereiken; bellen lukt niet meer. Het Internationale Rode Kruis kan ze niet bereiken, de Rode Halve Maan kan ze ook niet bereiken.

Dichtbij Tal El-Hawa staan een gebouw van het Internationale Rode Kruis en een complex van de VN. De mensen die hebben kunnen ontsnappen zijn naar die gebouwen gegaan, omdat ze dachten dat ze daar veilig zouden zijn. Maar deze morgen zijn drie raketten afgevuurd op het complex. Zoals we al gezegd hebben gezegd, er is geen veilige plek meer in Gaza. Daar maken we ons erg veel zorgen over.

Ons team heeft nog geluk in vergelijking met het Internationale Rode Kruis, de VN en de burgers die vast zitten in Tal El-Hawa. Wij bevinden ons nog altijd op een veilige plek, behoorlijk ver van de gevechten, dus voor nu zijn we beschermd. Maar we blijven beneden, we gaan niet meer naar de bovenverdiepingen; we zijn te bang dat het gebouw wordt getroffen door een raket. We weten nooit wat er kan gebeuren dus we verplaatsen ons niet.

We hopen dat de situatie zal veranderen. Morgen hopen we 10 nieuwe medewerkers de Gazastrook in te krijgen die nu in Egypte wachten - chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen. We hopen ze zo snel mogelijk in het Al Shifa ziekenhuis en misschien ook nog in een ander ziekenhuizen aan het werk te zetten om gewonde burgers te behandelen.'

15 januari 2009