FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: personeel in winkels en metaal lijdt het meest onder kou

Winkelpersoneel en werknemers in de metaal hebben het meeste last gehad van de wintervorst de afgelopen weken. Ook mensen die werken in magazijnen en loodsen hadden te maken met te koude arbeidsomstandigheden.
Dat blijkt uit de reacties die FNV Bondgenoten kreeg tijdens de meldweek voor werken in de kou. Via de site van de bond kwamen 270 meldingen binnen.

De resultaten van de meldweek bevestigen de indruk van de bond dat het schort aan heldere regelgeving die aangeeft waar de verantwoordelijkheden van de werkgever liggen als het gaat om temperatuur op de werkvloer. Winkelpersoneel heeft te kampen met werkgevers die de winkeldeur gewoon de hele dag open laten staan, ook al vriest het buiten. Dat geldt ook voor werknemers in magazijnen en loodsen, waar ook vaak deuren open staan zodat vrachtwagens en heftrucks in en uit kunnen rijden. In de metaal wordt veel in de buitenlucht gewerkt, maar in tegenstelling tot in de bouw, ontbreekt het in de metaal aan afspraken over werkbare temperaturen. "De klagers geven aan dat het probleem vaak ligt in de sfeer van onduidelijkheid over wanneer de werkgever is aan te spreken op de arbeidsomstandigheden. Ofwel de vraag van de werknemer is vaak 'Kan dat zo maar...?'. Duidelijke regelgeving kan dus veel problemen voorkomen", zegt Jan Warning, adviseur Arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten.

Het probleem is dat in wet- en regelgeving geen duidelijke kaders zijn opgenomen over wanneer het te koud of te warm is om te werken. De arbowet heeft het er over dat de veiligheid niet in het gedrang mag komen. Maar wanneer een werkgever bijvoorbeeld maatregelen moet nemen is niet duidelijk. De meldingen de afgelopen week zijn voor FNV Bondgenoten genoeg aanleiding om nader te gaan onderzoeken of verdere afspraken hierover in cao's toch niet verstandig zijn.