FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten verbaasd over contractwijziging Detailresult

Detailresult, heeft zonder medeweten van de bond een contractwijziging voorgelegd aan zijn medewerkers bij Dekamarkt. Detailresult is de nieuwe onderneming die is ontstaan door een fusie tussen supermarkten Dirk van de Broek en Dekamarkt. FNV Bondgenoten is hogelijk verbaasd door de contractwijziging.

"Er is ons in december de toezegging gedaan door de directie dat er voor werknemers niets zou veranderen na de fusie. Iedereen zou overgaan met behoud van de arbeidsvoorwaarden", aldus Nicole Boonstra, bestuurder FNV Bondgenoten.

De nieuwe contractvorm die Detailresult wil invoeren is een zogenoemd min/max-contract. Het min/max-contract is een vorm van deeltijdarbeid, waarbij de precieze arbeidsomvang niet vaststaat, maar waarbij wel duidelijkheid bestaat over het minimum aantal te werken uren. Binnen het minimum en maximum aantal uren moet de werknemer aan iedere oproep gehoor geven. Boven het maximum is de werknemer vrij de oproep naast zich neer te leggen. Voor de medewerkers die op dit moment een parttime contract hebben bij Dekamarkt kan dit een achteruitgang van uren en dus salaris betekenen. Daarnaast hebben ze nooit zekerheid over hun inkomen per maand .

De cao voor de supermarkten kent dit soort contracten niet en FNV Bondgenoten wijst deze verandering dan ook resoluut af. Ook voor nieuw personeel wil de bond niet dat deze afspraken in een arbeidscontract vastgelegd worden.