Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Coalitiepartijen erkennen risico's misbruik EPD

CDA, PvdA en Christen Unie willen strengere straffen voor misbruik van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Zo willen ze bijvoorbeeld voorkomen dat artsen gegevens doorspelen aan verzekeraars. Die zouden dan misbruikt kunnen worden om zieke mensen te weigeren.

Privacy

De coalitiepartijen willen op deze manier de argwaan bij veel mensen tegen invoering van het EPD wegnemen. De CG-Raad vindt echter dat werkelijke acceptatie van het EPD pas dichterbij komt als de gebleken problemen worden opgelost. Zo is de privacy nog steeds niet goed geregeld. Ook bestaat er onduidelijkheid over het inzagerecht - wie mag de gegevens inzien? - en het eigendom van gegevens.
Verder bleek onlangs uit een pilot van huisartsen dat er ook nog veel praktische problemen moeten worden opgelost.

Extra risico

De CG-Raad vindt dat het elektronisch patiëntendossier veel kán betekenen voor chronisch zieken. Maar dan moeten zaken wel goed geregeld zijn. Als dat niet het geval is, lopen chronisch zieken juist extra risico op problemen. Omdat ze vaak met veel verschillende hulpverleners van doen hebben.

Laatste nieuws: 330 duizend bezwaarschriften

Tot op heden hebben 330 duizend mensen bezwaar gemaakt tegen opname in het EPD. Dit meldt het Programmateam EPD van het ministerie van VWS. Dat is een stijging van 60% ten opzichte van de vorige peiling in december. De CG-Raad verwacht dat steeds meer mensen zullen besluiten nog even te wachten met meedoen aan het EPD.

(Geplaatst: 16 januari 2009)

---