Ministerie van Defensie

Hoogste Australische onderscheiding voor actie in Uruzgan

16 januari 2009, 17.30 uur

Voor het eerst in veertig jaar is een Australische militair onderscheiden met het Victoria Cross, het Australische equivalent van de Nederlandse Militaire Willems-Orde. Mark Donaldson, lid van het SAS-elitekorps, kreeg het Victoria Cross vandaag voor 'het tonen van uitzonderlijke dapperheid onder levensbedreigende omstandigheden'. De bewuste gebeurtenis vond plaats in de provincie Uruzgan waar de Australiërs nauw samenwerken met de Nederlandse Task Force.

Op de terugweg van een eerdere actie liepen de Australiërs op 2 september 2008 in een hinderlaag van de Taliban. In het daaropvolgende gevecht raakten 9 Australische militairen gewond. Zonder enige acht te slaan op zijn eigen veiligheid lokte Mark Donaldson het vijandelijke vuur naar zichzelf, waardoor de meeste gewonden in veiligheid konden worden gebracht. Nadat hij dit gedaan had, rende hij onder zwaar vuur 80 meter terug om een gewonde Afghaanse tolk op zijn schouders te nemen en zo uit de vuurlinie te tillen. Hij verleende de gewonde man eerste hulp om vervolgens weer aan het vuurgevecht deel te nemen.

Onbaatzuchtig

Tijdens het uitreiken van de onderscheiding salueerde de Australische Defensiechef-staf Angus Houston traditiegetrouw voor soldaat Donaldson. Ook sprak hij de volgende woorden: "Het Victoria Cross wordt alleen aan diegenen toegekend die de grootst mogelijke moed hebben betoond ten overstaan van de vijand. Vandaag is dan ook een gedenkwaardige dag voor het Australische leger. Ik vraag jullie stil te staan bij de onbaatzuchtige en heldhaftige daad van broederschap en trouw, niet alleen tegenover zijn medesoldaten, maar voor de afghaanse tolk wiens leven hij zonder twijfel gered heeft."

Mark Donaldson zei zich bijzonder bevoorrecht te voelen door de toekenning van de hoogste Australische militaire eer. "Ik zie mezelf niet als een held. Ik deed gewoon mijn werk in Afghanistan. Mijn training en instincten namen het die dag over. Ik ben niet alleen erg trots, maar wil vooral gewoon weer aan het werk met mijn maten."

De vergelijkbare Nederlandse onderscheiding, de Militaire Willems-Orde, werd voor het laatst op 31 mei 2006 uitgereikt aan Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade. De eenheid ontving de onderscheiding voor haar daden in september 1944 bij de slag om Arnhem. De laatste individuele Willemsorde werd op 14 mei 1955 aan Dhr. T.E. Spier uitgereikt voor zijn daden in Indonesië. Voor meer informatie hierover: www.lintjes.nl/militaire_willemsorde/index