D66

Forse ledenwinst voor D66

16 januari 2009

D66-partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven heeft verheugd gereageerd op het nieuws dat D66 de snelst groeiende partij van Nederland is. Uit cijfers die het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen vandaag publiceerde, blijkt dat D66 sinds 1 januari vorig jaar 20 procent meer leden heeft gekregen. Een opvallend resultaat aangezien het totale aantal leden dat lid werd van een politieke partij in 2008 nog licht daalde.

Tweeduizend nieuwe leden

D66 had op 1 januari 2008 10.357 leden. Een jaar later ligt dat aantal op 12.432. Dat zijn ruim tweeduizend nieuwe leden. Van Engelshoven: "Ik ben ontzettend blij met ieder nieuw lid. Het is mooi dat we in de peilingen zetelwinst boeken, maar dat is vooralsnog slechts virtuele winst. Ik ben blij dat die mensen zich ook steeds meer daadwerkelijk aanmelden als lid."

Regeringspartijen verliezen

Van Engelshoven: "Het feit dat nieuwe leden zich massaal aanmelden in een tijd waarin nog steeds minder mensen lid worden van een politieke partij, is voor ons een teken dat we op de goede weg zijn. Mensen waarderen het vrijzinnige en sociaal-liberale geluid dat wij tegenover het moralisme van dit kabinet zetten." Behalve D66 boekt ook de VVD een lichte stijging (2,4 procent). Opvallend is dat alle regeringspartijen te maken hebben met dalende ledenaantallen: CDA (-1,6), PvdA (-4,8) en de ChristenUnie (-5,0).