Algemene Onderwijsbond

datum: 16 januari 2009

De sectorraad van de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat over de nieuwe cao in het voortgezet onderwijs. De leden vinden de afspraken over werkdruk onvoldoende, maar met een aantal belangrijke voorbehouden gaan de leden akkoord met het totale pakket van de cao. Over deze strijdpunten is op de vergadering een motie aangenomen.

De AOb-leden hebben gestaakt voor een centrale verlaging van de lessentaak in de cao. In dit akkoord is een centrale afspraak gemaakt, maar geen sprake van een kleinere lessentaak. Wel zijn afspraken gemaakt over een individueel recht van docenten op vermindering van het aantal lessen. De sectorraad roept de AOb op te blijven strijden voor verdere verlaging van de werkdruk. Verlaging van de lessentaak blijft daarbij de belangrijkste inzet.

In de cao hebben werknemers het individuele recht om de werkdruk te verlagen. Ze kunnen elk jaar 24 klokuren van hun jaartaak inzetten om hun lessen voor te bereiden. De AOb vindt dit zogenaamde trekkingsrecht discutabel en staat helemaal afwijzend tegenover de mogelijkheid voor alle docenten om de werkdrukverlaging om te kunnen zetten in een extra beloning. Nederlandse docenten geven 16% meer les dan het OESO-gemiddelde. Geld voor werkdrukverlaging moet dus ook voor vermindering van de lessentaak ingezet worden. AOb-onderhandelaar Ton Rolvink: âDe oplossing daarvoor is heel simpel: elke leraar heeft het recht om dit geld in te zetten om meer tijd te nemen voor de voorbereiding van zijn lessen. Wij roepen leraren op van dit recht gebruik te maken.â

De sectorraad wil dat de AOb de discussie over arbeidsvoorwaarden zwaar blijft beïnvloeden. In de komende maanden worden onder andere belangrijke discussies gevoerd over de inschaling van docenten, onderwijstijd en de positie van de leraar. Door het akkoord te tekenen blijft de AOb ook daarover in overleg met de werkgevers en collega-bonden.

Eens te meer bleek dat leden zeer betrokken zijn bij de discussie over werkdruk. Na het geslaagde actietraject was deze sectorraadsvergadering zeer druk bezocht. Aan het referendum deden twee keer zoveel leden mee als aan het referendum over het vorige onderhandelaarsakkoord. 74% van de leden van de AOb heeft in een referendum voor het akkoord gestemd. Hun stem heeft voor de sectorraad van de AOb zwaar gewogen.