Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z00620 / 2080909880

Vragen van de leden Van Vroonhoven-Kok en Vietsch (beiden CDA) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken over het bericht dat het Nationaal Historisch Museum niet volgens het ontwerp van architect Houben gerealiseerd gaat worden. (Ingezonden 16 januari 2009)


1
Is het bericht waar dat het Nationaal Historisch Museum niet volgens het ontwerp van de architect Houben gerealiseerd gaat worden, maar dat er via een nieuwe prijsvraag opnieuw een architect uitgekozen zal gaan worden? 1) Zo ja, wat vindt u hiervan?


2
Is het volgens u volgens (Europese) aanbestedingsregels mogelijk om af te zien van de gekozen architect, terwijl het ontwerp mede in de Tweede Kamer gepresenteerd werd als integraal onderdeel van de prijsvraag: `Waar komt het Nationaal Historisch Museum en hoe gaat dat eruit zien'? Zelfs zodanig dat niet alleen de vragenstellers, maar ook de architect hiervan uitging?


3
Welke kosten waren gemoeid met het eerdere ontwerp dat nu terzijde wordt gelegd?


4
Deelt u de mening dat, indien het ontwerp van Houben niet dient als uitgangspunt voor de verdere ontwikkeling, eerdere besluitvorming mogelijk gewijzigd moet worden en ook de locatiekeuze discutabel wordt en mogelijk heroverwogen moet worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe zit het met de auteursrechten van architect Houben van het ontwerp?


5
Deelt u de mening dat het Nationaal Historisch Museum, ook in het ontwerp, onze nationale cultuur zou moeten representeren? Hoe beoordeelt u het gegeven dat door de aanbestedingsregels een buitenlandse architect het Nationaal Historisch Museum zou kunnen gaan ontwerpen?


1) De Telegraaf, 9 januari 2009: "Architect Houben onaangenaam verrast"