Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 16 januari 2009

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over het Centraal Referentieadressenbestand, kortweg CRAB-decreet. Het decreet biedt het juridisch, technisch en organisatorisch kader om het CRAB, in samenwerking met de gemeenten, uit te bouwen tot de authentieke geografische gegevensbron voor adressen op het Vlaamse grondgebied. Het heeft als hoofddoel om te komen tot een eenduidig begrippenkader en een expliciete bevoegdheidsverdeling rond de creatie van adressen. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Op 14 maart 2008 stemde de Vlaamse Regering in met de uitgangspunten en de principes van de nieuwe loodsgeldtariefstructuur en volumekorting. In uitvoering van deze beslissing keurt ze nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat een volumekorting op het loodsgeld invoert voor loodsverrichtingen in de loodsvaarwateren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Vlaams Parlement oefent controle uit op de werking van de Vlaamse Regering. Hiertoe behoort ook de jaarlijkse rapportering aan het Vlaams Parlement over de samenstelling van de kabinetten. Dat is geregeld in een protocol. Naar aanleiding van de wijzigingen in het kabinetsbesluit zijn nieuwe teksten opgesteld voor het protocol. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan het nieuwe protocol met het Vlaams Parlement over de jaarlijkse rapportering over de samenstelling van de kabinetten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel. Onder voorbehoud van verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding wordt de overeenkomst gesloten voor een periode van 1 januari 2009 tot uiterlijk negen maanden na de beëdiging van een nieuwe Vlaamse Regering.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Bert Anciaux

Op 19 september 2008 besliste de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) zonder rechtspersoonlijkheid Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Sinds 1 januari maakt het KMSKA dus geen deel meer uit van de IVA Kunsten en Erfgoed maar is het zelf een IVA. De regering keurt nu principieel het besluit goed dat de toewijzing van de personeelsleden aan het KMSKA regelt. Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het betrokken sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de luchtvervoersovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten enerzijds en de Verenigde Staten anderzijds. De Overeenkomst komt neer op de liberalisering van het trans-Atlantische luchtruim, zodat Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen voortaan van om het even welke EU-luchthaven naar om het even welke VS-luchthaven kunnen vliegen. De voornaamste punten van de overeenkomst zijn vluchtrechten en commerciële en operationele aangelegenheden, eigendom en controle van luchtvaartmaatschappijen en samenwerking op het vlak van veiligheid, mededinging, subsidies en steun en leefmilieu. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt advies gevraagd bij de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de eindregeling van de begroting van de Vlaamse Gemeenschap en van de Instellingen van Openbaar Nut voor het begrotingsjaar 2006. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet in het kader van de financiering van de dakisolatiepremies.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: 'Communicatieknooppunt Belgacom nv in Liedekerke' en 'Historisch gegroeid bedrijf K. Wille-Wille & Zoon in Huldenberg'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Kust-Polders-Westhoek - natuur- en landbouwgebieden Blankaart-Merkembroek', voorlopig vastgesteld op 21 maart 2008, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Kust-Polders-Westhoek - natuurgebieden Strand Middenkust-Oost', voorlopig vastgesteld op 21 maart 2008, te verlengen met 60 dagen. Ze beslist meteen ook principieel tot definitieve vaststelling van dit GRUP waarna het voor advies wordt voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

In het kader van het Economisch Netwerk Albertkanaal beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gemengd regionaal bedrijventerrein Liessel' in Geel.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Bert Anciaux

Eind december vorig jaar keurde de Vlaamse Regering het besluit definitief goed tot vaststelling van de voorwaarden tot overname van het personeel van de Uitleendienst Kampeermateriaal en hun verloning. Zo wordt de uitleendienst door insourcing vanaf 1 januari 2009 binnen het IVA Sociaal Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen georganiseerd In dit kader keurt de regering nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over het financiële en materiële beheer van de dienst afzonderlijk beheer Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de afspraken in het beheerscontract met de VDAB wijzigt de Vlaamse Regering het besluit tot veralgemening van het stelsel van gesubsidieerde contractuelen. Bedoeling is de formulering van de doelgroep en de resultaatsverbintenis af te stemmen op de afspraken en een verplichting toe te voegen om de acties binnen het opvolgingssysteem van VDAB in te voeren. Daarnaast wordt het mogelijk om jobcoaching mee te nemen in het takenpakket. Jobcoaching is de begeleiding op de werkvloer van een nieuwe werknemer uit de kansengroepen en van zijn werkgever door een bedrijfsexterne coach. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering erkent de master-na-masteropleiding 'Master of Disaster Medicine' als nieuwe opleiding van de Vrije Universiteit Brussel.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het oprichtingsbesluit van de lokale comités voor de personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs. Bij gebrek aan een eigen basiscomité gebeuren de onderhandelingen die specifiek betrekking hebben op de personeelsaangelegenheden en arbeidsomstandigheden van de Permanente Ondersteuningscel (POC) in het tussencomité van het centrale niveau. Deze POC staat in voor de netgebonden permanente ondersteuning van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) van het Gemeenschapsonderwijs en heeft een eigen personeelskader. Dit wijzigingsbesluit zorgt voor de oprichting van een eigen basiscomité voor de POC. Daarnaast wordt aan het tussencomité van de scholengroep de bevoegdheid verleend om te onderhandelen over personeelsaangelegenheden waarvoor de scholengemeenschappen bevoegd zijn.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief enkele besluiten over het voltijds secundair onderwijs. Hiermee introduceert ze twee nieuwe opleidingen in de veiligheidssector. Het gaat om een specifieke éénjarige technische en een beroepsopleiding, die een instap in bepaalde beroepen mogelijk maken of vrijstellingen toekennen voor de scholing tot publieke veiligheidsberoepen zoals politie, brandweer en bewakingsagent.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State stelt de Vlaamse Regering definitief de voorwaarden vast om subsidies te krijgen voor sportkampen georganiseerd door de sportfederaties. Dit besluit vervangt het vorige besluit van 2002, dat werd aangepast om de administratieve lasten en bijkomende voorwaarden te verminderen en de inhoudelijke invulling te verruimen. Zo worden kansengroepen meer aangemoedigd om deel te nemen aan sportkampen en zijn de bepalingen over de verplichte verhouding tussen initiaties en vervolmakingssportkampen en de verplichting van 60% omnisportkampen weggelaten.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State bepaalt de Vlaamse Regering definitief het prioriteitenbeleid zoals voorzien in het decreet over de regeling van de erkenning en subsidiëring van de Vlaamse sportfederaties, koepelorganisaties en organisaties voor sportieve vrijetijdsbesteding. Dat decreet voorziet namelijk in verplichte basisopdrachten en facultatieve opdrachten. De facultatieve opdracht prioriteitenbeleid is daar één van; namelijk het beleid van de Vlaamse Regering om sportparticipatie van bijzondere doelgroepen te bevorderen. Voor de komende olympiade (2009-2012) zal het prioriteitenbeleid in het teken staan van de 55-plussers.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Om een inhaalbeweging te realiseren in bepaalde types sportinfrastructuur, werkte de Vlaamse Regering het Vlaams Sportinfrastructuurplan uit. Met het plan kunnen kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen en zwembaden en multifunctionele sportcentra gesubsidieerd worden. Een analyse van de aanvragen voor subsidies toont nu aan dat de vooropgestelde plafondbedragen moeten verhoogd worden. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de Raad van State, de wijziging van het besluit dat uitvoering geeft aan het decreet over een inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering definitief goed.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Naar aanleiding van de sectorale afspraken 2008-2013 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit met de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en met de bepalingen over de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de OCMW's.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (titel II van het VLAREM). Een eerste wijziging betreft de omzetting van de Europese richtlijn over de beperking van het op de markt brengen en gebruiken van perfluoroctaansulfonaten. Dit zijn zeer toxische stoffen die enkel nog mogen worden gebruikt voor specifieke toepassingen, zoals fotografie, chromeren en blusschuim. Volgens deze richtlijn moeten de lidstaten een inventaris opmaken van de procédés waarbij deze stoffen nog mogen worden gebruikt, en van de bestaande voorraden blusschuim dat deze stoffen bevat. Dit besluit legt de taak tot inventarisatie bij de afdeling bevoegd voor milieuvergunningen. De tweede wijziging volgt uit het besluit van de Vlaamse Regering over mestverwerking, waarbij een verplichting die in dat besluit al werd opgenomen, uit titel II van VLAREM wordt geschrapt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Door de omlegging van de Ledebeek in Destelbergen, Lochristi en Gent is een waterloopgedeelte overbodig geworden. De Vlaamse Regering schaft daarom het overbodig waterloopgedeelte af en klasseert het nieuwe waterloopgedeelte als onbevaarbare waterloop van eerste categorie. Tegelijk wordt een deel van de bedding geherklasseerd als onbevaarbare waterloop van tweede en een deel van derde categorie en worden enkele waterloopgedeelten overgedragen aan het gemeentebestuur als RWA (regenwaterafvoer).

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de MiNa-raad keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een besluit goed over de aanwijzing van speciale beschermingszones en de vaststelling van instandhoudingsdoelstellingen voor speciale beschermingszones. Dat past in de uitvoering van het Natuurdecreet en bij de verplichtingen uit de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaamse Gewest. Zo worden onder meer de steunpercentages en het maximum steunbedrag per aanvraag verhoogd.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Door de huidige financiële crisis gaan lopende investeringsdossiers niet altijd door zoals voorzien, en worden projecten bevroren of stopgezet. Een voorwaarde van de lopende investeringssteunmaatregelen is nochtans dat de investering binnen 3 jaar moet afgewerkt zijn. Ook kan maar een eerste schijf van 30% van de subsidie opgevraagd worden als de investering is gestart, en een tweede schijf van 30% als 60% van de investering is voltooid. Om hieraan tegemoet te komen, beslist de Vlaamse Regering nu principieel de voorwaarden voor steun aan ondernemingen in het Vlaamse Gewest te versoepelen. Zo wordt de investeringstermijn verhoogd tot vijf jaar en wordt de eerste schijf opgetrokken tot 50% in plaats van 30%. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de organisatie en de financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid. Het gaat onder meer om de voltooiing van het hervormingsproject Beter Bestuurlijk Beleid voor de beleidsvelden wetenschap en innovatie; de decretale verankering van de relatie tussen de overheid en een aantal structurele partners in het wetenschaps- en innovatiebeleid; en het voorzien van een decretale grondslag voor enkele financieringsinstrumenten. Het voorontwerp van decreet gaat nu, op vraag van de Raad van State, voor advies naar de VlOR.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat uitvoering geeft aan nieuwe bepalingen in het wijzigingsdecreet over de zorgverzekering. Die bepalingen gaan over administratieve vereenvoudiging in terminologie, het verlenen van vrijstelling voor de opschorting met verlies van rechten en de automatische opening van rechten voor de Vlaamse zorgverzekering. Daarnaast bevat het besluit een aantal beperkte aanpassingen, zoals onder andere over het afsluiten van het lidmaatschap in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het schrappen van de rechtsgrond van formulieren.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

Sinds 1 juli 2007 is het statuut van verhoogde tegemoetkoming in het kader van de ziekteverzekering uitgebreid met het OMNIO-statuut. Personen verwerven dit statuut zodra ze aan een bepaalde inkomensvoorwaarde voldoen. De Vlaamse Regering keurt nu een besluit goed dat bepaalt dat personen met het OMNIO-statuut vanaf 1 januari 2009 10 euro in plaats van 25 euro als bijdrage betalen voor de zorgverzekering.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de erkenningsvoorwaarden en subsidienormen voor de voorzieningen van de bijzondere jeugdbijstand. Met de wijziging worden twee nieuwe erkenningscategorieën in het kader van de bijzondere jeugdbijstand ingevoerd, namelijk categorie 8: diensten voor herstelgerichte en constructieve afhandeling, en categorie 9: diensten voor crisishulp aan huis. Beide werkvormen worden al jarenlang projectmatig gefinancierd, hebben hun doelmatigheid bewezen en passen in duidelijke beleidskeuzes om in heel Vlaanderen uit te zetten. Met deze wijziging worden ze ook verankerd in de regelgeving en worden continuïteit en rechtszekerheid gegarandeerd.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst 2009-2011 goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Door het ondertekenen van deze overeenkomst komen de 20 centra in aanmerking voor subsidiëring.