Gemeente Utrecht

Prijs voor Utrecht als meest inspirerende Millennium Gemeente

De gemeente Utrecht heeft een prijs gekregen als meest inspirerende Millennium Gemeente. De prijs is Utrecht toegekend door VNG International en wordt vanmiddag uitgereikt aan wethouder Robert Giesberts (Internationale Zaken) door Jacques Wallage.

'De gemeente Utrecht geeft op zeer concrete wijze en op hoog niveau invulling aan het predikaat Millennium Gemeente. Zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen.' Zo luidt de motivatie van de jury. Doorslaggevend voor het besluit van de jury is de samenwerking voor een duurzaam milieu in Utrecht te verbinden aan ondersteuning van zusterstad León (Nicaragua) bij woningbouw, economische ontwikkeling en herbebossing. Belangrijk is dat de gemeente partners in de stad betrekt zoals het bedrijfsleven, scholen en stichtingen.

'Bij inspireren gaat het om het op een positieve manier raken van mensen. Door het organiseren van een aantal in het oog springende activiteiten is de gemeente Utrecht er in het afgelopen jaar in geslaagd om veel Utrechters, Nederlanders en Nicaraguanen te laten zien dat internationale samenwerking tastbaar resultaat kan opleveren. Utrecht is daarmee een grote bron van inspiratie.'

Wethouder Robert Giesberts: "Utrecht gaat voor duurzaam en internationaal. Deze prijs is een extra stimulans om nog meer werk te maken van bestrijding van armoede en daar partners uit de stad bij te betrekken. Ik nodig iedereen uit een bijdrage te leveren. Want Utrecht Millennium Gemeente, dat doen we samen, met inwoners en bedrijven!"

In oktober jl. werd in het spoorwegmuseum de documentaire 'Bouwen aan armoedebestrijding' over de woningbouw in León Zuidoost gepresenteerd. Burgemeester Wolfsen lanceerde daar samen met Minister Koenders 'Millennium Gemeente Televisie'. Ook reikte wethouder Giesberts in oktober, op verzoek van COS Utrecht, de Millenniumdoelen Award uit aan het beste particulier initiatief in Utrecht dat bijdraagt aan de Millenniumdoelen.

In Nederland hebben 100 gemeenten zich uitgeroepen tot millenniumgemeente. Samen leveren zij een extra inspanning voor het realiseren van de millenniumdoelen, die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Deze doelen houden onder meer in de bestrijding van armoede in de wereld en alle kinderen naar school voor 2015.