GroenLinks
Kabinet kiest voor veilig verzekeren, niet voor 't scheppen van groene banen

16 januari 2009

GroenLinks vindt het pakket stimuleringsmaatregelen waartoe het kabinet vandaag besloten heeft een weinig verrassende keuze. Brede garantstellingen zijn nodig, maar niet voldoende voor een duurzame versterking van de economie. Het is jammer dat Bos kiest voor de passieve rol van verzekeraar in plaats van voor de actieve rol van groene investeerder.

GroenLinks beschouwt de 100 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor een energiebesparingsfonds slechts als een schoorvoetend stapje in de richting van het plan The Green Deal, dat GroenLinks begin december publiceerde. Ook is het duidelijk dat dat het kabinet met deze maatregelen bij lange na niet tegemoet komt aan het 100.000 groene banen plan dat de FNV en de Stichting Natuur en Milieu deze week lanceerden.

Terwijl het kabinet, onder het mom van het bestrijden van de economische recessie, haast maakt met plannen voor wegverbredingen, blijven plannen voor investeringen in het openbaar vervoer, groene innovatie, wind- en zonne-energie, die veel sneller tot banenwinst kunnen leiden, achterwege.

Het kabinet heeft met dit pakket onvoldoende invulling gegeven aan de aangenomen motie Halsema-Hamer, waarin het kabinet werd opgeroepen om met een extra groen stimuleringspakket voor de economie te komen. Daarom blijft GroenLinks bij haar wens om volgende week te debatteren met de minister-president en de ministers van Financiën en Sociale Zaken. Daarbij willen we ook spreken over de recente brief van minister Donner. Want dit kabinet mag, bij de dreiging van massa-ontslagen, haar nek wel iets verder uitsteken.

Femke Halsema
Kees Vendrik
Jolande Sap
Ineke van Gent