Technische Universiteit Delft

Promovendus ir. Arne Verliefde wint Waternet Watercyclus Innovatie Prijs 2009

Promovendus ir. Arne Verliefde heeft vrijdag 16 januari de Watercyclus Innovatie Prijs 2009 gekregen uit handen van ir. Roelof Kruize, directeur Waternet. Verliefde heeft van Waternet een bedrag toegekend gekregen van 10.000 voor zijn proefschrift "Rejection of organic micropollutants by high pressure membranes (NF/RO)". Dit geldbedrag kan hij besteden aan studiereizen en verdere wetenschappelijke vorming. De prijs is voor de eerste keer uitgereikt tijdens de Vakantiecursus 2009 en zal in de toekomst een keer per twee jaar worden toegekend. Met deze prijs willen TU Delft en Waternet het onderzoek op het gebied van de watercyclus een impuls te geven.

De jury, bestaande uit: prof.ir van Dijk (TU Delft, voorzitter), prof.dr.ir. van Lier (TUD), dr.ir. Rietveld (TUD/Waternet) en dr. van der Hoek (Waternet) hebben Verliefde als winnaar gekozen vanwege zijn uitzonderlijke aantal wetenschappelijke producties (15 peer-reviewed journal publikaties en 17 conference proceedings). "De papers van Verliefde zijn wetenschappelijke parels: met vernieuwende concepten, mathematisch goed onderbouwd, op doorwrochte wijze experimenteel getest, strikt wetenschappelijk geanalyseerd en op voortreffelijke wijze verwoord", aldus Van Dijk. Ook het feit dat zijn promotiecommissie op basis van zijn proefschrift unaniem besloten heeft de doctorstitel te verlenen met het predikaat "Cum laude", werd door de jury gewaardeerd.

Organische microverontreinigingen

Het werk van Verliefde is van grote praktische betekenis voor de watercyclus. Zijn ontwikkelde methodologie om de verwijdering van organische microverontreinigingen te modelleren m.b.v. QSAR's (Quantatative Structure Activity Relationships) kan namelijk met enige aanpassing ook toegepast worden voor andere zuiveringsprocessen in de watercyclus en dat zal in de komende jaren ook opgepakt worden door diverse andere promovendi. Meer informatie over het promotieonderzoek van Arne Verliefde staat op:

http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=115340b5-fd1a-4915-86c5-5b962d417f9b&lang=nl

Criteria

Voor de prijs zijn kandidaten in aanmerking gekomen die in 2007 en 2008 hun promotie over een onderwerp op het gebied van de watercyclus met succes hebben afgerond aan de TU Delft en Unesco-IHE. In 2007 en 2008 waren dit in totaal 12 kandidaten. De promovendi zijn beoordeeld op basis van de criteria: wetenschappelijke kwaliteit, het praktische nut van het onderzoek en innovatie.


***