Ingezonden persbericht


Persbericht, 16 januari 2009

Extra fiscale maatregelen nodig voor milieu en economie

Het kabinet zal bij lange na niet de energiebesparing in de bestaande woningen halen die het voor 2020 nastreeft. Volgens de Stichting Spaar het Klimaat blijkt dat uit de Voortgangsrapportage Schoon en Zuinig deelprogramma Gebouwde Omgeving die deze week door minister Van der Laan aan de Tweede Kamer is gestuurd. Spaar het Klimaat vraagt aan de Tweede Kamer en het Kabinet om introductie van twee fiscale prikkels voor energiebesparing in de bestaande bouw. Daarmee zal de eigenaar van een woning, zoals in België en Duitsland al het geval is, zich gaan richten op gezonder en duurzamer wonen.
Het kabinet wil uiterlijk in 2011 een aantal van 500.000 woningen 20 tot 30% energiezuiniger hebben gemaakt. Vanaf eind 2007 zijn nu 10.000 woningen onderhanden genomen. Stichting Spaar het Klimaat, waarin een reeks bedrijven uit de toeleverende industrie voor de bouwsector is verenigd, schat op grond van het huidige kabinetsbeleid het aantal woningen dat tot eind 2011 zal worden aangepakt op maximaal 150.000. De oorzaak voor het achterblijven van de aantallen ligt bij het onvoldoende inzetten op energiebesparing van dit kabinet. De terugverdientijd van een pakket investeringen voor 30% energiebesparing ligt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar. Voor de meeste eigenaars/bewoners is dat te lang, mede omdat woningeigenaren gemiddeld eens per 7 jaar verhuizen. Er is dus een duidelijke aanmoedigingspremie nodig. De wijzigingen in de bestaande regelingen die in het afgelopen jaar zijn genomen zijn te mager.

Van
het energiebesparingsfonds, dat al tijden boven de markt hangt, wordt op dit cruciale moment in de regeringsperiode slechts genoemd dat dit `in ontwikkeling' is. Dick Tommel, voorzitter van de stichting, heeft waardering voor de inzet van de minister, maar het energiebesparingsbeleid in de bestaande bouw blijft steken in goede bedoelingen. Er is nu echt een trendbreuk nodig. Door de kredietcrisis staan in de nieuwbouwsector 100.000 banen op de tocht. Laten we alsjeblieft die kans benutten door de vraag naar bouwarbeid in de bestaande woningbouw te verbeteren. Spaar het Klimaat pleit voor twee aanvullende fiscale maatregelen. Zo zou een verandering naar een hoger energielabel voor een huis fiscale voordelen moeten opleveren door het toepassen van een bonus/malus-regeling bij de aan- en verkoop van een woning. Kopers die hun woning energiezuinig verbouwen zouden achteraf een korting moeten krijgen op de overdrachtsbelasting. Ook zou een korting op de inkomstenbelasting bij woningisolatie een goede maatregel zijn. De verantwoording van de belastingaftrek kan via een factuur voor de energiebesparende maatregelen op basis van het oude en het nieuwe energielabel. Dit geeft meteen de introductie van het label een prikkel.