Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Traces is terug!
Nitin Sawhney hoofdgast op Tilburgs kwaliteitsfestival in januari 2009

Het festival Traces, ooit gestart als bijzonder muziekfestival in de diverse steden van Brabantstad in 2002, is terug. En hoe! Van 16 tot en met 25 januari 2009 is Nitin Sawhney, de man waarover de Britse kwaliteitskrant The Guardian schreef dat het gemakkelijker te omschrijven is wat de man muzikaal niet kan dan wat hij wel kan, artist-in-residence op dit Tilburgse kwaliteitsfestival.

Nitin Sawhney zal tijdens Traces ondermeer bestaand werk met het Metropole Orkest, Natacha Atlas en zijn vaste muzikale bezetting van zangeressen en muzikanten uit Engeland en India laten horen in 013. In de Concertzaal, Paradox en het Zwijssen-complex, in de Tilburgse Spoorzone, produceert hij ook enkele unieke muziekvoorstellingen met het Tilburgse kamerorkest Magogo, Tilburgse jazzmuzikanten en muziekstudenten van het Conservatorium, Rock Academie en Factorium Tilburg.

In 2002 gaf Geurt Grosfeld, naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van Jean Pennings, hoofdvakdocent saxofoon van het Tilburgse conservatorium, een jaarlijks muziekfestival aan Brabantstad cadeau: Traces. De focus van het festival lag op de productie van muziek in verschillende contexten, de samenwerking tussen professionals en amateur-muzikanten en een thematische benadering met het centraal stellen van specifieke instrumenten en edities rondom het ritme en de stem. Dit zorgde voor een verrassend jaarlijks muziekfestival in de verschillende steden in Brabant in de maand januari.

Artist-in-residence
Nadat de stichting onder leiding van Grosfeld ophield te bestaan in 2005, zetten vier ambitieuze culturele ondernemingen in Tilburg het festival door. 013 Popcentrum, Theaters Tilburg, Paradox en de dans- en muziekschool Factorium zorgden voor onderscheidende edities van het festival in 2005 en 2006. Zij voegden aan Traces vooral het element van de artist-in-residence toe, iemand die het festival vanuit Tilburg artistiek leidde, en werkten op artistiek en promotioneel gebied samen aan een meer geconcentreerd en herkenbaar festival. In 2005 speelde voormalig Zappa-drummer Terry Bozzio onder andere met het Metropole Orkest in 013 en met honderden amateur-drummers tijdens de onvolprezen voorstelling 'De Slag' op de NS-werkplaats in Tilburg. In 2006 liet fadista Cristina Branco zien dat zij niet alleen de traditionele stem van Portugal is, maar dat zij ook het Metropole Orkest wist te inspireren in 013 en met een gelegenheidskoor in de Concertzaal en een jazzy optreden met een gelegenheidsformatie in Paradox ook kon improviseren.

Na de editie van 2006 kwam de festivalorganisatie aanvankelijk uit bij voormalig Faith No More-voorman Mike Patton. Nadat de onderhandelingen met hem niet rond kwamen is Traces vanaf medio 2006 in gesprek geweest met Nitin Sawhney. Nu alle agenda's op elkaar aangepast zijn, is het dan in januari 2009 zover. Traces is terug en presenteert Nitin Sawhney als haar artist-in-residence aan Tilburg en Nederland.

Muzikale alleskunner
Nitin Sawnhey is een muzikale alleskunner. Van traditionele Indiase muziek tot moderne dance, van filmmuziek tot klassiek en van jazz tot urban. Geen muzikale brug lijkt voor hem te ver. Deze artistieke wereldcomponist is de hoofdgast van het festival Traces in Tilburg van 16 tot en met 25 januari 2009. Een festival dat de verbanden laat horen tussen popmuziek, klassiek, jazz en wereldmuziek. En dat Nitin Sawhney op de kwaliteitspodia van 013, Theaters Tilburg en Paradox en in het Zwijssen Complex in de Spoorzone brengt met onder andere het Metropole Orkest, Natacha Atlas, diverse dj's, Tilburgse jazzmuzikanten, Magogo en muziekstudenten van het Conservatorium, Rock Academie en Factorium.

In totaal treedt Sawhney tijdens Traces maar liefst 9 keer op in verschillende samenstellingen. De festivalorganisatie is bijzonder trots op het feit dat de man die voor het laatst tijdens het Holland Festival in juni 2006 in Nederland te zien was, juist voor Traces heeft gekozen. "Sawhney bespeelt normaal alleen culturele hoofdsteden als New York en Londen. Het is alleen al uniek dat Tilburg nu ook in dat rijtje terecht komt", zegt Guus van Hove, directeur van 013, namens de festivalorganisatie. Samen met zijn medeorganisatoren, Simone Mager van Theaters Tilburg, Bartho van Straaten van Paradox en Arthur Robbesom van Factorium, trok Van Hove naar Londen om, na een bezoek aan het Holland Festival, Sawhney het artistieke plan voor te leggen in oktober 2007. "Hij was direct heel serieus en enthousiast. De meeste artiesten doen slechts een tournee naar aanleiding van nieuw materiaal, maar deze man wil echt muziek produceren en gaat daarbij het experiment aan. Hij brengt niet alleen eigen werk uit, maar produceert ook muziek voor orkesten, moderne dans, films en computer games. Hij begrijpt als geen ander de grensverleggende context van Traces, waarbij we juist ook Brabantse professionals en muziekstudenten uit Tilburg met hem willen laten samenwerken."

Programma
Het volledige programma van Traces is inmiddels bekend.


16 januari 2009:
The Proms Show: Nitin Sawhney & Metropole Orkest, Natacha Atlas en diverse zangeressen en muzikanten uit India en Engeland. Retrospectief van het werk van Nitin Sawhney.
013 Popcentrum, Dommelsch Zaal, aanvang 20.30 uur, prijs ¤ 15 ex. servicekosten.


17 januari 2009:
Drum 'n bass night: Nitin Sawhney, Aref Durvesh, Rose, dj Kypski en Fckn Wckd dj's.
013 Popcentrum, Kleine Zaal, aanvang 23.00 uur, prijs ¤ 8 ex. servicekosten.


18 januari 2009:
A Throw Of Dice: Nitin Sawhney & Metropole Orkest en diverse zangeressen en muzikanten uit India en Engeland. Orkestrale filmmuziek bij de Bollywood klassieker A Throw Of Dice uit 1929.
013 Popcentrum, Dommelsch Zaal, aanvang, 20.30 uur, prijs ¤ 15 ex. servicekosten.


22 januari 2009:
Nitin Sawhney feat. Magogo en studenten van Conservatorium en Rock Academie. Concertzaal, aanvang 20.30 uur, prijs ¤ 15 ex. servicetoeslag.


23 januari 2009:
Playlab: Nitin Sawhney goes jazz met medewerking van diverse Tilburgse jazzmuzikanten. Paradox, aanvang 21 uur, prijs ¤ 15.


24 januari 2009:
Op zoek naar Nitin Sawhney: interview van Leon Verdonschot met Nitin Sawnhey. In dit live-interview praat Nitin Sawhney over zijn roots, inspiratie en Traces en speelt hij akoestisch enkele nummers met zijn vaste bezetting. Paradox, aanvang 21 uur, prijs ¤ 5.


25 januari 2009:
Londen - Tilburg Undersounds: Community art project tussen Londen en Tilburg met Jeroen van Vliet (arrangementen) en Leon van Rooij (beelden). Met medewerking van Nitin Sawhney en pop- en wereldmuziekstudenten van Factorium Tilburg. Zwijssen Complex, aanvang vanaf 15 uur, 3 parallelle voorstellingen van 30 minuten, prijs ¤ 5.

Ook zo benieuwd? Tot Traces, tot 2009.


- EINDE PERSBERICHT -

Beeldmateriaal is te downloaden van www.het-monumentale.nl/downloads.php.

HET MONUMENTALE

promotie & educatie voor de muzieksector

Evelyne Levêke

Jansveld 31, 3512 BE Utrecht

Postbus 553, 3500 AN Utrecht

T: +31 (0)30 - 785 5887 - M: +31 (0)6 - 4500 8427 - F: +31 (0)8 - 4224 8808

evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl