Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Volledig programma Traces bekend
Nitin Sawhney hoofdgast op Tilburgs festival in januari

Nitin Sawhney, wereldcomponist en performer van Indiase komaf, is in januari 2009 de artist-in-residence van het Traces festival, dat haar zesde editie beleeft. Traces, dat plaatsvindt van 16 tot en met 25 januari op diverse podia in Tilburg, is een kwaliteitsfestival, waarbij culturele diversiteit, ontdekking en presentatie van muziek in verschillende contexten centraal staan. Het festival wordt georganiseerd door Theaters Tilburg in samenwerking met 013, Paradox en Factorium en geleid door artist-in-residence Nitin Sawhney. Eerder waren Terry Bozzio en Cristina Branco hoofdgast van het festival.

Nitin Sawhney speelt tijdens Traces onder meer samen met het Metropole Orkest, een kamerorkest bestaande uit muzikale talenten van Conservatorium en een ritmesectie van Rock Academie, muzikale talenten van Conservatorium en Rock Academie, Jeroen van Vliet, Eric van de Westen en studenten van Factorium. Sawhney wordt internationaal geroemd. Niet alleen om zijn eigen, bijzondere werk, maar ook vanwege zijn composities voor het London Symfony Orchestra, Akram Khan, vele filmscores en bijzondere, sferische muziek voor computergames. Uit vele uitnodigingen van vooraanstaande steden om artist-in-residence te worden, koos hij het Tilburgse Traces festival uit vanwege de mogelijkheden tot verdere ontwikkeling van zijn muzikale ontdekkingsreis in samenwerking met muzikanten en podia uit deze stad.

VR 16.01 The Proms Show: Nitin Sawhney, Metropole Orkest, Natacha Atlas e.a. 013 Popcentrum, Dommelsch Zaal, aanvang 20.30 uur
¤ 15,- ex. servicekosten / VVK bij 013, Theaters Tilburg, Ticket Service Nederland

The Proms Show is een bijzondere uitvoering van retrospectief werk van Nitin Sawhney, was nooit eerder te zien in Nederland en trok in Londen ruim 5.000 enthousiaste muziekliefhebbers in de Royal Albert Hall. Sawhney laat Tilburg kennismaken met zijn eigen werk in samenspel met het Metropole Orkest, zijn vaste muzikanten en enkele begaafde vrouwelijke vocalisten, waaronder speciale gast Natacha Atlas en de vrouw met de stem van een engel Rheena Bhardwaj. The Proms Show neemt u mee op een muzikale reis van traditionele wereldmuziek tot moderne drum 'n bass en van flamenco tot urban en dat alles vertolkt door een Nederlands kwaliteitsorkest. Sawhney beheerst als klassiek geschoold muzikant niet alleen vele instrumenten, maar weet met zijn composities voor orkesten het hart van de ware muziekliefhebber te veroveren.

Solisten: Nitin Sawhney (grand piano, celeste gitaar), Tina Grace, Rheena Bhardwaj, Luci Jules, Natacha Atlas (zang), Aswin Srinivasan (fluit), Aref Durvesh (tabla), Ian Burdge (cello), Martyn Kaine (drums). Dirigent: Stephen Hussey

ZA 17.01 Drum 'n Bass Night: Nitin Sawhney, fckn wckd dj's, e.a. 013 Popcentrum, Kleine Zaal, aanvang 22.00 uur,
¤ 8,- ex. servicekosten / VVK bij 013, Ticket Service Nederland

De Traces Drum 'n Bass Night belicht de ritmische en dance kwaliteiten van Nitin Sawhney als producer en dj. Hij treedt live op met zijn vaste band (Tina Grace op zang, Aswin Srinivasan op fluit en Aref Durvesh op tabla) en doet een dj-set. De rest van het programma wordt ingevuld door de fckn wckd DJ's, de resident drum 'n bass dj's in 013.

Live: Nitin Sawhney (gitaar), Tina Grace (zang). Ashwin Srinivasan (fluit) en Aref Durvesh (tabla). DJ-sets: Nitin Sawhey, fkcn wckd DJ's, e.a.

ZO 18.01 A Throw Of Dice: Nitin Sawhney, Metropole Orkest e.a. 013 Popcentrum, Dommelsch Zaal, aanvang, 20.30 uur ¤ 15,- ex. servicekosten / VVK bij 013, Theaters Tilburg, Ticket Service Nederland

A Throw Of Dice is een bollywood klassieker uit 1929 van de Duitse regisseur Franz Osten. A Throw Of Dice vertelt u het dramatische verhaal van twee Indiase koningen Ranjit en Sohan die dobbelen om de liefde van de beelschone Sunita. Osten nam de film op in de jungle van Rajastan. Sawhney schreef 75 jaar later voor deze stomme film uit het destijds nog koloniale India een prachtige filmscore, die in zijn thuisland Engeland bijzonder lovend werd ontvangen in de uitvoering met het gerennomeerde London Symfony Orchestra. Vanavond in 013 Popcentrum kunt ook u genieten van deze smaakvolle filmmuziek en het liefdesdrama op groot doek in een uitvoering met het Metropole Orkest. En ook tijdens deze voorstelling stelen Sawhney's composities en bijzondere solisten uw hart en versmelten de traditionele filmbeelden en de eigentijdse muziek tot een onvergetelijke symbiose van tijdloze emotie.

Solisten: Nitin Sawhney (grand piano, celeste gitaar), Tina Grace, Rheena Bhardwaj (zang), Aswin Srinivasan (fluit) en Aref Durvesh (tabla). Dirigent: Stephen Hussey

DO 22.01 Around the World: Nitin Sawhney meets Fontys Conservatorium Concertzaal, aanvang 20.30 uur
¤ 15,- ex. servicekosten / VVK bij 013, Theaters Tilburg

Het Around the World concert is een muzikale ontmoeting van Nitin Sawhney met studenten van Fontys Conservatorium en Rock Academie. Het concert bestaat uit twee onderdelen: internationale filmmuziek (in kamerorkest bezetting) en wereldritmes (kamerorkest aangevuld met een ritmesectie). Voor dit concert selecteert Sawhney de mooiste filmmelodieën uit de internationale cinema, waaronder muziek van Ryuichi Sakamoto (Babel), Steve Reich, Bernard Hermann (Psycho) en Allah Rakkha Rahman (Bombay). Na de pauze worden de strijkers aangevuld met een ritmesectie. Deze muzikale reis voert Around the World: van Azië naar Europa, via Latijns-Amerika naar het hoge Noorden en weer terug. Ook Ashwin Srinivasan (fluit) en Aref Durvesh (tabla) ondernemen samen met Sahwney en de studenten deze ware ontdekkingsreis.

VR 23.01 Playlab: Nitin Sawhney goes jazz
Paradox, aanvang 21 uur
¤ 15,- / VVK bij Paradox

Jeroen van Vliet, de ongekroonde koning van de improvisatie, en Nitin Sawhney ontmoeten deze dag muzikanten uit de jazz en geïmproviseerde muziek, die de experimentele kant van de stad Tilburg belichten. Zoals gebruikelijk bij Playlab, een concept van Muzieklab Brabant, ontmoeten de muzikanten elkaar 's-ochtends en spelen zij 's-avonds samen.

ZA 24.01 Op zoek naar Nitin Sawhney: interview van Leon Verdonschot met Nitin Sawnhey. Paradox, aanvang 21 uur
¤ 5,- / VVK bij Paradox

Leon Verdonschot, bekend van onder meer Hart tegen Hart, een boek over rock 'n roll ontmoetingen van deze schrijvend muziekjournalist, spreekt met Nitin Sawhney over zijn inspiratie, zijn roots en zijn manier van werken. Hoe groeide het Aziatische jongetje, geboren in het Engelse Rochester, uit tot een componist van wereldformaat? Waarom greep Sawhney al op jonge leeftijd naar de muziek? Wie waren zijn belangrijkste voorbeelden? Welke muziek vond hij als kind interessant? Hoe wist hij zich te onttrekken aan het stereotype predicaat van 'Asian Underground, dat de Engelse muziekpers hem aanvankelijk toedichtte? Wat vind hij van het Traces festival? In een openhartig interview leert het publiek deze avond via Leon Verdonschot Nitin Sawhney beter kennen. En natuurlijk is er altijd muziek. In deze voorstelling samen met zijn vaste tabla speler Aref Durvesh.

ZA 25.01 Tilburg Undersounds
Zwijssen Complex, aanvang 15 uur, 3 parallelle voorstellingen van 30 minuten ¤ 5,- / VVK bij Factorium

Tilburg Undersounds is een community art project van Jeroen van Vliet en Eric van de Westen, geïnspireerd door London Undersound, de laatste cd van Nitin Sawhney. Sawhney nam, na bomaanslagen op 7 juli 2007 in de Londense metro, geluiden op die de ondergrond vormden voor de muziek, waaraan vele gastmuzikanten, waaronder Paul McCartney en Ojos de Brujo, hun bijdrage leverden. Voor het Traces festival zijn Jeroen van Vliet en Eric van de Westen op zoek gegaan naar de hartslag van Tilburg, waarmee ze in samenwerking met Nitin Sawhney middels improvisatie een compositie hebben ontwikkeld die in het industriële Zwijssen Complex live wordt uitgevoerd. Aan de live uitvoering wordt ook meegewerkt door popmuziek- en wereldmuziek studenten van Factorium. De voorstelling wordt ter afsluiting van het Traces festival drie keer uitgevoerd.

Passepartout
Voor het Traces Festival zijn voor alle programmaonderdelen losse kaarten te koop. Daarnaast is een passe-partout voor het festival verkrijgbaar. Dit passe-partout a ¤ 59,50 is te koop bij Theaters Tilburg.

www.tracesfestival.nl - www.013.nl - www.theaterstilburg.nl - www.paradoxtilburg.nl - www.factoriumtilburg.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Beeldmateriaal is te downloaden van www.het-monumentale.nl/downloads.php

Er zijn interviewmogelijkheden met Nitin Sawhney. Daarnaast zijn er beperkte winacties mogelijk.

HET MONUMENTALE (van 18 december tot 5 januari gesloten!) promotie & educatie voor de muzieksector

Evelyne Levêke
evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl

NEDERLAND
Jansveld 31, 3512 BE Utrecht
Postbus 553, 3500 AN Utrecht

030 - 785 5887
06 - 4500 8427

DEUTSCHLAND
Krossener Strasse 27, 10245 Berlin
Postfach 350254, 10211 Berlin

030 - 503 47141
01577 - 5181862