Ingezonden persbericht


Den Haag, 18 december 2008

PERSBERICHT

BLACK SOIL IN FILMHUIS DEN HAAG/ZAAL5
Internationaal hip hop filmfestival biedt mix van breakdance, graffiti en Afrikaanse hip hop

Vrijdag 16 en zaterdag 17 januari 2009 komt het BLACK SOIL INTERNATIONAL HIP HOP FILM FESTIVAL voor de vijfde keer naar Den Haag. ZAAL5 van Filmhuis Den Haag staat tijdens deze avonden in het teken van hip hop-georiënteerde films en documentaires. Er is aandacht voor breakdance, graffiti en Afrikaanse hip hop. Er is een expositie in het Filmhuiscafé en op zaterdagavond is er de Rock ya Soul Session in het Paard van Troje.

Het programma is als volgt:

Vrijdag 16 januari 2009
Vanaf 18.30 uur: inloop met een Haagse hip hop DJ en een VJ. Na elke filmvertoning is er voor de bezoekers een half uur de mogelijkheid tot discussie en/of Q&A met verschillende gasten uit binnen- en buitenland zoals Joe Conzo (NYC) en b-boy Maurizio (Rock Steady Crew / Italië). Na afloop is er tijd voor een drankje met hip hop muziek. 19:00 uur: 10 YEARS AFRICAN HIP HOP: CAPE TOWN, DAKAR, AMSTERDAM / Zuid-Afrika/Senegal/Nederland 2008 De hiphopcultuur heeft zich in de afgelopen tien jaar stevig verankerd in de Afrikaanse popcultuur en is allang geen geheim meer. In het drieluik 10 years African Hip Hop kijken artiesten en lokale filmmakers naar de recente geschiedenis van de hiphopscene en zijn impact op de samenleving. De film is dankzij een unieke samenwerking tussen de drie landen tot stand gekomen. De producent ervan is tijdens het festival aanwezig. 20:30 uur: SPRAYMASTERS / Manfred Kirchheimer / USA 2007 Vier voormalige NYC graffiti artiesten kijken terug op hun tienerjaren, waarin ze als criminelen stations binnenslopen, metrowagons bespoten en op de vlucht waren voor arrestaties.

Zaterdag 17 januari 2009
19:00 uur: LET IT FLOW / Jenni Linko / Finland 2008 Documentaire over de Finse b-boycrew Flow Mo, die deelneemt aan een gigantisch breakdance event in Seoul in 2007, waar ze strijden tegen topcrews van de hele wereld en iedereen verrassen met het resultaat. 20:30 uur: FOLLOW YOUR HEART / Duncan Jepson / China 2008 China ondergaat in sneltreinvaart een verandering van communisme richting kapitalisme. In deze documentaire staat een aantal succesvolle Chinese artiesten en hun dagelijks leven centraal, die geloven in hiphop en in de pure vorm daarvan. Vanaf 22.00 uur: AFTER PARTY: ROCK YA SOUL SESSION IN HET PAARD VAN TROJE Afterparty met onder meer footwork battles, live optredens van Lefties Soul Connection, special guest: b-boy Maurizio (Rock Steady Crew), DJ collectief Die Schallplattenpolizei en de Born in the Bronx expo van Joe Conzo. Presentatie door www.soultrotter.com. Het programma start om 22.30 uur.

Expositie Filmhuiscafé
2 tot 28 januari 2009
In het Filmhuiscafé exposeert de Amerikaanse fotographic artist Joe Conzo uit New York een selectie van foto's uit de Born In The Bronx photo retrospective met historische hip hop foto's. Tijdens het festival op zaterdag 17 januari geeft Joe Conzo een korte presentatie over zijn nieuwe boek. In de jaren zeventig waren de foto's van Joe Conzo een onderdeel van hip hop. Dertig jaar later zijn de foto's een onderdeel van een hip hop geschiedenis. Joe Conzo is op 6 februari 1963 geboren en opgegroeid in the South Bronx. Met zijn foto's heeft hij de geboorte van hip hop vastgelegd, een cultuur die de wereld voor altijd heeft veranderd.

Het programma is mede tot stand gekomen dankzij Fonds 1818, Paard van Troje, John106, Stichting Aight, Joe Conzo, Carhartt en Shootme Filmfestival.

BLACK SOIL INTERNATIONAL HIP HOP FILM FESTIVAL
Filmhuis Den Haag/ZAAL5
Vrijdag 16 en zaterdag 17 januari 2009
toegang: ZAAL5 ¤ 5,- / jongeren t/m 16 jaar, CJP en studenten ¤ 3,50 (twee films per avond) Paard ¤ 8,50 / op vertoon van een filmkaartje ¤ 6,- (exclusief ¤ 1,50 servicekosten) zie ook: www.zaal5.nl, www.paard.nl en www.blacksoil.com.

----------



Ingezonden persbericht