Ingezonden persbericht


DEN HAAG, VRIJDAG 9 JANUARI 2009

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

In de State of the Novel op festival Winternachten

Connie Palmen: Nederland is zijn verbeelding kwijt

Connie Palmen - foto Annaleen Louwes
Connie Palmen hekelt de huidige behoefte aan reality: aan een echt Nederland, echt voedsel, echt gebeurd. In haar State of the Novel, die ze volgende week uit zal spreken tijdens het internationaal literatuurfestival Winternachten in Den Haag, stelt ze dat de verbeelding in diskrediet is geraakt.

Palmen uit felle kritiek op zowel de partij van Geert Wilders als de Partij voor de Dieren. 'Moordenaars, fundamentalisten, extremisten en populisten (...) spreken altijd uit naam van de zuivere onschuld, de pure natuur, uit naam van de waarheid. Ze hebben één overeenkomst: ze ontkennen allemaal dat de waarheid mensenwerk is.'

Zelfs in de literatuur is een toenemend gebrek aan kennis over wat fictie is, meent Palmen. Ze licht dit toe aan de hand van de actuele discussie over non-fictie en autobiografische fictie. Met haar lezing zet Palmen het thema 'Fake' van het festival Winternachten scherp neer. 'Het ontkennen dat iets fictie is, is fake,' aldus Palmen. Na haar lezing gaat ze in debat met schrijver Christiaan Weijts, onder leiding van Kees 't Hart.

De State of the Novel is de opening van het vrijdagavondprogramma van het literatuurfestival Winternachten op 16 januari as. in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Tijdens het vierdaagse internationale literaire festival draait alles om waarheid en leugen, echt en vals, authentiek en nep.

Het festival opent op donderdag 15 januari met de Winternachtenlezing door de Somalische schrijver Nuruddin Farah, in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Hij wordt geïnterviewd door Kristien Hemmerechts. Het festival eindigt op zondagochtend met VPRO's OVT live vanuit Dudok in Den Haag.

Tijdens de twee grote festivalavonden op vrijdag 16 januari en zaterdag 17 januari kan het publiek kiezen uit optredens op vijf podia in één theatergebouw. De meer dan tachtig auteurs en muziekgroepen die in het festival optreden zijn afkomstig uit onder andere Libanon, Zuid-Afrika, Angola, Azerbeidzjan, Turkije, Marokko, Algerije, Suriname, Indonesië, India en Hongkong. Onder de deelnemende auteurs zijn Ilija Trojanow, Gerrit Komrij, Arthur Japin, Bernlef, Gündüz Vassaf, Juli Zeh, Alain de Botton, Bas Heijne, Marjolijn Februari en Herman Koch.

Winternachten - Internationaal Literatuurfestival Den Haag is van donderdag 15 tot en met zondag 18 januari in Den Haag. Kaartverkoop via Theater aan het Spui (070 346 52 72) | Haags Uitburo (0900 82 82 999) | online via www.winternachten.nl ALLEEN VOOR DE PERS: voor aanvragen van een perspas, interviewverzoeken, beeldmateriaal en meer informatie kunt u contact opnemen met Marianne Volleberg, hoofd publiciteit Winternachten, 070 3650222/06 25493552, marianne@winternachten.nl