Nederlandse Politiebond


Overleg BZK/politiebonden 15 JANUARI 2009

Om te zorgen dat visueel gehandicapte politiemedewerkers zo spoedig mogelijk kunnen werken met het nieuwe informatiesysteem BVO (Basisvoorziening Opsporing) zal een werkgroep zich vanaf deze maand voortvarend gaan bezighouden met het realiseren van de benodigde aanpassingen. Dat is op donderdag 15 januari besloten tijdens het maandelijkse overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden.

De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van BZK, de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) en de politiebonden (NPB), alsmede uit twee visueel gehandicapte collega's. Volgens de planning zou de BVO in de tweede helft van 2009 moeten worden opgeleverd.

Eedaflegging op basis van godsdienst naar keuze Tijdens het overleg is pittig gediscussieerd over de melding van minister Ter Horst aan de Tweede Kamer dat politieambtenaren de ambtseed niet mogen afleggen op basis van een godsdienst naar keuze. Volgens de NPB en de andere bonden is deze melding niet te rijmen met de in de politie-CAO 2001/2003 vastgelegde afspraak dat politieambtenaren desgewenst ook mogen kiezen voor andere bewoordingen dan 'Dat beloof ik' of 'Zo waarlijk helpe mij God Almachtig' als ze vinden dat hun geloofs- of levensovertuiging daarom vraagt.

De werkgever beroept zich voor zijn standpunt op een negatief advies van de Raad van State over de door de bonden aangevoerde CAO-afspraak. De bonden krijgen de betreffende stukken ter bestudering toegestuurd; in het volgende overleg komt de zaak opnieuw aan de orde.

Vergoeding vertragingsschade FLO-gerechtigden
Het ABP houdt vast aan het beleid om de uitkeringen van collega's die met Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) zijn slechts één keer per jaar aan te passen aan van kracht geworden CAO-loonsverhogingen, net als de pensioenuitkeringen aan 65-plussers. Deze opstelling - gebaseerd op het Pensioenreglement - heeft ertoe geleid dat de FLO-ers de loonsverhogingen vanaf juni 2008 pas vanaf 1 januari 2009 uitbetaald hebben gekregen (uiteraard wel met terugwerkende kracht). Volgens de NPB had op basis van de Regeling bijzondere ontslaguitkering politie de uitbetaling aan FLO-ers ook vanaf juni 2008 moeten plaatsvinden.

De NPB heeft de minister voorgesteld aan dit probleem een mouw te passen door alle FLO-ers over 2008 een bepaalde, voor iedereen gelijke vergoeding voor de opgelopen vertragingsschade toe te kennen en daarover ook in komende CAO's afspraken op te nemen. De werkgever gaat zich over dit voorstel beraden.

Gepubliceerd op 15 januari 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.