Gemeente Gaasterlân-Sleat


Geslaagde Eigenwijsdag levert waardevolle ideeën op

De 'Eigenwijsdag' met 48 leerlingen van het CSG in Balk, was zeer geslaagd. Gemotiveerd gingen de leerlingen in groepen aan de slag, om hun project als beste uit de bus te laten komen. Dit onder leiding van een aantal enthousiaste raadsleden. 's Avonds was de jeugdraadsvergadering in het raadhuis, waarbij iedere groep zijn plan presenteerde en verdedigde. De dag leverde vijf waardevolle ideeën op voor de gemeente. Het plan van de fietsenstalling op het Haskeplein, kreeg uiteindelijk de meeste stemmen en zal in 2009 door de gemeente worden uitgevoerd.

Jeugdraadsvergadering

Met veel belangstelling van pers en publiek - de tribune was afgeladen vol - leidde burgemeester Hoornstra deze bijzondere vergadering. 'Prachtig om te doen', zei Hoornstra, 'maar bijna nog pittiger dan een gewone raadsvergadering, er zitten goede sprekers bij!' Compleet met Powerpointpresentaties lichtten de 5 partijen hun plannen toe. De projecten waren goed doordacht en gedurende de dag goed voorbereid, dit onder prima begeleiding van een aantal raadsleden. De plannen haakten vooral in op veiligheid en sociale voorzieningen. Hier het overzicht van de vijf plannen:

1. Plan/groep 1: reflecterende huisnummerbordjes voor de huizen buiten de bebouwde kom, met name t.b.v. de hulpverleningsdiensten.
2. Plan/groep 2: twee zitbanken naast de bushalte van Zorgcentrum Talma Hiem.

3. Plan/groep 3: de 80 km. aan de Lutswal terugbrengen naar een 60-km. zone.

4. Plan/groep 4: een fietsenstalling op het Haskeplein, t.b.v. de stappers in het weekend ('t Haske, de Treemter en Fellows), ook te gebruiken door bezoekers van de omliggende kantoren, bedrijven en instellingen (bibliotheek, notariskantoor, Rabobank, gemeente).
5. Plan/groep 5: snelheidsvermindering aan de Wijckelerdyk door versmalling van de weg en een gemarkeerde oversteekplaats, d.v.m. o.a. een bloembak en wit vlak op de weg.

De uitslag

Na de eerste stemronde bleken voor plan 1 en 4 de meeste voorstanders te zijn. Er was nog niet meteen een meerderheid, dus een tweede stemronde volgde. Ondertussen konden de groepen lobby-en om voorstanders voor hun plan te krijgen bij de 'fractieleden' van de groepen 2, 3 en 5. Uiteindelijk won plan 4 van plan 1 met een nipte overwinning van 10 tegen 9 stemmen! Het plan van een fietsenstalling op het Haskeplein won en zal dan ook daadwerkelijk door gemeente Gaasterlân-Sleat worden uitgevoerd. Groep 6 was de persgroep en heeft een krant gemaakt van deze al met al zeer geslaagde Eigenwijsdag.