Vestia Delft wint Nederlandse Energy Trophy

16/01/2009 08:00

Stichting Vestia Groep

Door in haar kantoor 9,3% energie te besparen heeft Vestia Delft de Nederlandse Energy Trophy 2007-2008 gewonnen. Bovendien werd de Delftse campagne bekroond met de eerste prijs voor de beste campagne. Dit heeft Ecofys, organisator van de Energy Trophy, woensdag 14 januari 2009 bekend gemaakt.

De Energy trophy is een Europese competitie tussen bedrijven en overheden in 18 landen om met kleine technische ingrepen en gedragsveranderingen onder medewerkers de grootste energiebesparing te behalen. Vestia, dat met een aantal deelbedrijven aan de Energy Trophy meedeed, won ook nog de derde prijs in de categorie energiebesparing met één van haar kantoren in Rotterdam.

Delfts groen, kwestie van doen

Vestia Delft is al jaren op diverse manieren actief waar het gaat om energiezuinig bouwen en verbouwen van haar woningen. Het steeds belangrijker worden van duurzaam bouwen en renoveren en de invoering van het EPBD-label dat Europabreed op 1 januari 2008 is ingevoerd, vormde beide de aanleiding om ook eens kritisch naar het eigen energie verbruik te kijken.

Besparen begint bij het gedrag

In September 2007 is projectleider Jan Hulsbergen, manager Onderhoud en Beheer van Vestia Delft een campagne gestart waar alle medewerkers tweewekelijks gestimuleerd werden om hun steentje bij te dragen aan het bewust omgaan met energiegebruik. De grootste besparing is geleverd door het vroegtijdig vervangen van de cv door een HR-ketel. Maar zeer belangrijk ook , het realiseren van gedragsverandering bij de medewerkers van Vestia. Zo wordt er nu veel bewuster omgaan met het uitschakelen van licht, pc's en printers, hetgeen nadrukkelijk heeft bijgedragen tot de besparing. Basis voor deze gedragsverandering is de campagne die ook door de organisatie is bekroond met de eerste prijs.

Geen eendagsvlieg

Nu deze Energy Trophy is afgerond gaat Vestia Delft zeker doorzetten met deze energiebesparende campagne. Op het kantoor zal een zogenaamde "energiespiegel" komen te hangen waar medewerkers dagelijks kunnen zien wat de stand van zaken is qua energieverbruik (zie voor meer informatie www.energiespiegel.nl). Op die manier houden de mensen zich actief met het energievraagstuk bezig op dagelijkse basis. Mooie bijkomstigheid van deelname aan dit project is dat medewerkers ook op het thuisfront actiever zijn op het gebied van energiebesparende acties.

Over Vestia

Vestia biedt woonservice aan de bewoners van zo'n kleine 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe het bedrijf haar maatschappelijke taak vervult. Vestia werkt volgens het concern-model. De 13 corporaties en de 4 vakbedrijven vormen de pijlers van het concern, waar in totaal 900 mensen werken.