GGZ Nederland

16-01-2009

Bijna 80% van de zorgorganisaties volgt zorgbrede governancecode

Van de aangesloten zorgorganisaties in Nederland volgt bijna 80% de bepalingen van de Zorgbrede Governancecode. Dit blijkt uit een onafhankelijke evaluatie over de eerste twee jaar dat de code formeel van kracht was. De evaluatie is uitgevoerd door bureau Governance Support in opdracht van ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) De brancheorganisaties zien deze uitkomst als een bemoedigende start. BoZ wil dat uiterlijk einde 2010 alle zorgorganisaties in Nederland de Zorgbrede Governancecode volgen. Namens minister Klink ontving vandaag directeur-generaal Diana Monissen van VWS, de uitkomsten van de evaluatie uit handen van Hans Ouwerkerk, voorzitter BoZ.

De brancheorganisaties in de zorg willen stevig investeren in de kwaliteit van het bestuur en toezicht in de zorgsector. In 2010 moeten alle aangesloten zorgorganisaties de governancecode volgen. Dat is de nadrukkelijke ambitie van de BoZ-partijen. Om dat doel te halen, zullen de brancheorganisaties hun leden actief ondersteunen bij de verdere invoering en naleving van de code en de verantwoording daarover in de jaarverslagen.

Om naleving van de code in een concreet geval te toetsen, is in 2007 de Governancecommissie Gezondheidszorg geïnstalleerd. De brancheorganisaties zullen meer bekendheid gaan geven aan deze geschillencommissie. Tevens zal het voor meer belanghebbenden mogelijk moeten worden om een kwestie voor te leggen aan de Governancecommissie.

Op een aantal punten zal de Zorgbrede Governancecode worden gewijzigd of aangevuld. Zo zal de codebepaling over de dialoog met belanghebbenden worden herzien. De code zal verder een regeling voor klokkenluiders introduceren.

Zelfregulering

Het doel van de code is het vastleggen van breed gedragen normen en principes voor goed bestuur, toezicht en verantwoording naar relevante partijen. Dit werkt alleen als dat gebeurt op basis van zelfregulering door de sector. Daarbij past dat de sector het voortouw neemt voor de verdere ontwikkeling van de code en de verdere professionalisering van bestuur en toezicht.

De Zorgbrede Governancecode is in 2005 opgesteld door de gezamenlijke brancheorganisaties in de zorg. Een aantal van hen had toen al een eigen code, maar door de ontwikkelingen en brancheoverstijgende samenwerking ontstond binnen de sector behoefte aan een zorgbrede code. De Zorgbrede Governancecode is met ingang van 1 januari 2006 formeel ingevoerd. De evaluatie, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, bestond uit onderzoek aan de hand van de jaardocumenten 2007 en interviews met onder andere bestuurders, toezichthouders.

Persvoorlichter
Welmoed van Rijs
Welmoed van Rijs
Telefoon: (033) 460 89 40 of 06-52 46 03 94