Gemeente Wervershoof


Rekenkamer: hoe effectief is het minimabeleid

12 jan 2009

P E R S B E R I C H T

De Rekenkamercommissie van de gemeenten Wervershoof, Enkhuizen, Drechterland en Andijk heeft het afgelopen jaar onder bovenstaande titel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het minimabeleid in de aangesloten gemeenten.
Het onderzoek is gestart in september 2007 en beslaat de periode 2005
- 2007.

Er is brede informatie verzameld ten behoeve van het onderzoek. Zo is er een aselectief doelgroepenonderzoek gehouden en zijn er interviews met bestuurders en ambtenaren geweest. Een belangrijke centrale conclusie van het onderzoek luidt dat van een samenhangend, integraal armoedebeleid in geen van de gemeenten sprake is. De gemeenten zelf karakteriseren hun beleid overigens als ruimhartig en met een emancipatorische insteek.

Enkele aanbevelingen uit het rapport, dat onlangs aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten is aangeboden:

* de raden dienen onder andere een duidelijk, integraal en samenhangend armoedebeleid te ontwikkelen en daarover terugkoppeling te vragen aan het college van burgemeester en wethouders

* de colleges van burgemeester en wethouders wordt onder meer in overweging gegeven intensievere vormen van samenwerking tussen gemeenten te zoeken bij het organiseren en uitvoeren van het armoedebeleid

* het management wordt geadviseerd specifieke doelgroepen intensiever te informeren over de elementen van het armoedebeleid en daarbij meer samen te werken met organisaties als de ouderenbond.

De rekenkamercommissie is van mening dat de conclusies en aanbevelingen aan de gemeenteraad, het college en het ambtelijk management helder zijn geformuleerd. Zij vertrouwt er op dat de conclusies zullen worden onderschreven en de aanbevelingen ter harte worden genomen. Zij biedt aan om het rapport in de daarvoor bestemde raadscommissie toe te lichten.

Meer weten over het rapport?
Het rapport is openbaar. U kunt het vinden op de website van de gemeenten. Ook kunt u het rapport inzien bij de rekenkamercommissie per adres De Hoek 3 te Wervershoof (tegenover het gemeentehuis). Een afspraak daarvoor maken is wel gewenst (telefoon 0228 587158; e-mail rekenkamer@wervershoof.nl).

Rekenkamercommissie Wervershoof, Enkhuizen, Drechterland en Andijk

Wervershoof, januari 2008.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171