PERSCOMMUNIQUE nr. 02/09 European Union



15 januari 2009

Conclusie van advocaat-generaal Kokott in zaak C-357/07

TNT Post UK Ltd / The Commissioners of Her Majesty's Revenue & Customs

VOLGENS ADVOCAAT-GENERAAL JULIANE KOKOTT IS DE POSTDIENST VAN DE

BRITSE ROYAL MAIL IN BEGINSEL VRIJGESTELD VAN BTW

Als leverancier van de in het algemeen belang gedefinieerde en gecontroleerde universele dienst is Royal Mail enkel aan btw onderworpen wanneer zij diensten tegen individueel vastgestelde voorwaarden levert

In de vandaag gelezen conclusie is de vraag aan de orde onder welke voorwaarden postdienstverleners zijn vrijgesteld van btw. Deze vraag is gerezen in het kader van het beroep dat TNT Post UK Limited heeft ingesteld omdat zij van mening is dat de door Royal Mail geleverde diensten niet van btw mogen worden vrijgesteld. De Zesde btw-richtlijn
1 zou enkel voor "openbare postdiensten" in deze vrijstelling voorzien. In de volledig geliberaliseerde markt van het Verenigd Koninkrijk bestaat er echter geen openbare postdienst meer.

In haar conclusie onderstreept advocaat-generaal Kokott dat het niet met de door de Zesde richtlijn nagestreefde doelstelling strookt, de vrijstelling enkel voor publieke postdienstverleners voor te behouden, of zelfs helemaal niet meer toe te passen wanneer er geen publieke dienstverlener meer is. Het doel om postdiensten, waarvan het als een onderdeel van de welzijnsvoorzieningen van algemeen belang is dat zij tegen lage prijzen worden verleend, niet duurder te maken met btw, blijft ook in de geliberaliseerde markt overeind. Aldus eist de postrichtlijn 2 dat de gebruikers - ook zonder een staatsmonopolie inzake de postdienst - het recht genieten op een universele dienst welke inhoudt dat op alle punten van het grondgebied permanent postdiensten van een bepaalde kwaliteit worden aangeboden tegen prijzen die voor alle gebruikers betaalbaar zijn. Aangezien de postrichtlijn en de btw-richtlijn beide beogen, de algemene levering van postdiensten tegen betaalbare prijzen te garanderen, kunnen de exploitanten van het openbare postnetwerk, die de universele dienst leveren, stellig als openbare postdiensten worden aangemerkt.


1 Zesde richtlijn 77/388/EEG van de Raad van 17 mei 1977 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen der lidstaten inzake omzetbelasting
- Gemeenschappelijk stelsel van belasting over de toegevoegde waarde: uniforme grondslag (PB L 145, blz. 1), per 1 januari 2007 vervangen door richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (PB. L 347, blz. 1-118).


2 Richtlijn 97/67/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 december 1997 betreffende gemeenschappelijke regels voor de ontwikkeling van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap en de verbetering van de kwaliteit van de dienst (PB 1998, L 15, blz. 14), zoals gewijzigd bij richtlijn 2002/39/EG van het Europees Parlement en de Raad van 10 juni 2002 (PB L 176, blz. 21; hierna: "richtlijn 97/67").

Thans is Royal Mail de enige leverancier van de universele dienst in het Verenigd Koninkrijk. Zij moet een reeks voorwaarden in acht nemen en inzonderheid de levering op alle punten van het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk van postdiensten aan uniforme en betaalbare prijzen waarborgen. De door Royal Mail te leveren postdiensten omvatten bovendien ook de verplichting om een voor eenieder toereikend netwerk van toegangspunten (postkantoren en brievenbussen) te bedienen, en de aldaar afgegeven postzendingen elke werkdag op te halen en op elk willekeurig adres in het Verenigd Koninkrijk te bezorgen. Daarbij is Royal Mail aan een aantal kwaliteitsnormen onderworpen inzake de verzendingstermijnen: prioritaire briefwisseling moet in de regel op de eerstvolgende werkdag worden bezorgd.

Niettemin moeten volgens de advocaat-generaal niet alle door Royal Mail geleverde diensten van btw worden vrijgesteld. De vrijstelling heeft integendeel enkel betrekking op de diensten waarvan de levering van algemeen belang is.

Aangezien de lidstaten bij de uitvoering van de postrichtlijn met inachtneming van hun geografische, sociale en economische kenmerken hebben vastgelegd welke postdiensten in het algemeen belang moeten worden verzekerd, dienen zij bij de toepassing van de btw-vrijstelling ook bereid te zijn zich aan de in het kader van de regeling van de postmarkt gemaakte keuzen te houden.

Een dienst behoort volgens de advocaat-generaal niet tot de universele dienst op de enkele grond dat deze dienst via de infrastructuurvoorzieningen van een leverancier van de universele dienst wordt geleverd. Deze dienst moet bovendien worden verricht onder de standaardvoorwaarden en tegen de standaardtarieven die voor eenieder gelden. Enkel dan kan deze dienst als een door een openbare postdienst als zodanig geleverde dienst worden aangemerkt, welke dienst van bijzonder algemeen belang is. De vrijstelling is haars inziens in elk geval uitgesloten wanneer de postzendingen tegen individueel vastgestelde prijzen worden afgehandeld.

N.B.: De conclusie van de advocaat-generaal bindt het Hof niet. De advocaten-generaal hebben tot taak het Hof in volledige onafhankelijkheid een juridische oplossing te bieden voor het concrete geschil. De rechters van het Hof beginnen vandaag met de beraadslagingen over het arrest, dat op een latere datum zal worden gewezen.

Voor de media bestemd niet-officieel stuk, dat het Hof van Justitie niet bindt.

Beschikbare talen: DE EL EN FR IT NL SV

De volledige tekst van het arrest is op de dag van de uitspraak te vinden op de internetpagina van het Hof

http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=NL&Submit=recherche r&numaff=C-357/07

vanaf ongeveer 12.00 uur.

Voor nadere informatie wende men zich tot de heer Stefaan Van der Jeught. Tel: +352 4303 2170 Fax: +352 4303 2988 Beelden van de uitspraak van het arrest zijn beschikbaar op "Europe by Satellite", Europese Commissie, Directoraat-generaal Pers en Voorlichting, L-2920 Luxemburg Tel: 00 352 4301 35177 Fax: 00 352 4301 35249, of B-1049 Brussel, Tel: 00 32 2 2964106 Fax: 00 32 2 2965956