Socialistische Partij

SP: Referendum over NUON

16-01-2009 * De SP in Noord-Holland wil dat de provincie de aandelen NUON niet verkoopt. Indien een meerderheid in provinciale staten toch voor verkoop is dan zou er een referendum moeten komen onder de Noord-Hollanders waarin zij zich voor of tegen de verkoop uit kunnen spreken. De SP gaat daarvoor een motie indienen tijdens de Statenvergadering van 9 februari in Haarlem.

De SP is geschrokken van de recente ontwikkelingen over verkoop van NUON in de provincie Gelderland. Daar staat Nuon op het punt in stappen verkocht te gaan worden aan een buitenlandse energiereus. De SP houdt het nutsbedrijf liever in publieke handen. De fractie vindt bovendien dat er een referendum moet komen omdat dit een zaak is die alle inwoners van de provincie aangaat. Het is immers hun tafelzilver dat in de uitverkoop gaat. Tijdens de vorige verkiezingen hebben bovendien diverse partijen zich juist voor behoud van de aandelen uitgesproken waaronder naast de SP ook PvdA en CDA, samen een meerderheid in de staten. De kiezers in Gelderland hebben dit dus niet kunnen zien aankomen en hebben recht om een uitspraak hierover te kunnen doen.

In Noord-Holland is op dit moment nog geen sprake van verkoop. Echter, de SP houdt er rekening mee dat men in Noord-Holland het voorbeeld van de andere provincies gaat volgen, die hun aandelen in Nuon dan wel Essent wel willen verkopen. SP-fractievoorzitter Dago Wellink: 'Wij houden de vinger aan de pols. Tot nu toe was het provinciebestuur tegen verkoop. Wij houden ze daar aan en mochten ze toch overstag gaan dan willen wij ook hier een referendum.'.De SP zal bij de Statenvergadering van 9 februari aandacht voor deze zaak vragen.