STBA al 5 jaar in dienst van allochtonen als bruggenbouwer


ROOSENDAAL, 20090116 -- Stichting Trajectbemiddeling Allochtonen (STBA) is in 2004 opgericht in Roosendaal en heeft nu zijn 1e jubileum bereikt. Dit jaar is het lustrumjaar voor STBA. Tijd om een kijkje te nemen in de geschiedenis van de stichting en een vooruitblik op de toekomst.

2004 tot nu
In 2004 werd STBA opgericht met als doel om allochtonen te integreren in Nederland. Dit wilden wij bereiken met de volgende speerpunten:
* Het stimuleren van werkgelegenheid voor allochtonen in het algemeen en de doelgroep allochtone vrouwen in het bijzonder.
* Het adviseren en ondersteunen van allochtonen die als zelfstandig ondernemer deel willen nemen aan het economische verkeer in Nederland.
* Het vervullen van een brugfunctie tussen allochtonen enerzijds en de overheid, vakbonden, vakverenigingen, bedrijven en andere organisaties anderzijds.
* Het begeleiden en adviseren bij ziekteverzuim en reïntegratie.
Vanaf het begin werd al duidelijk dat het veel moeite kost om een netwerk op te bouwen, maar het netwerk breidde zich gestaag uit.

Successen
STBA begon als een idealistische stichting zonder partners. Inmiddels zijn er verschillende partners van STBA. Zo werken ze nauw samen met uitzendbureau Joblinks en EM-Reïntegratie. Joblinks is een specialist op het gebied van werving en selectie voor haar opdrachtgevers, terwijl EM-Reïntegratie de expertise heeft in het reïntegreren van werklozen en zieke werknemers De synergie die voortvloeit uit de samenwerking met deze bedrijven maakt dat allochtonen op een professionele en betrokken manier geholpen kunnen worden op hun weg naar een succesvolle arbeidsparticipatie.
In de loop der tijd zijn er een meerdere opdrachtgevers bijgekomen zoals het UWV en gemeentes, maar ook bedrijven doen een beroep op onze stichting. Voor de heer Emre en mevrouw Tekeli is de samenwerking met elkaar een groot succes. Met zijn tweeën zorgen ze er namelijk voor dat STBA draaiende blijft en hier zijn ze dan ook terecht trots op. Volgens de heer Emre en overheidsinstellingen is STBA nog altijd een gat in de markt:"STBA groeit uit als een kenniscentrum voor allochtonen. Door de diversiteit in ons bedrijf zijn wij in staat om allochtonen goed te helpen. Wij weten waar de knelpunten bij onze cliënten liggen. Soms kun je als autochtoon een allochtoon nu eenmaal minder goed helpen omdat je minder over zijn cultuur en achtergrond weet."

Diversiteit, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Buiten de speerpunten uit 2004 hebben wij nu ook een aantal andere activiteiten. Zo geven wij verschillende voorlichtingen door heel Nederland. Een belangrijk en terugkerend onderwerp is de wijzigingen in de wetgeving. "Het is voor allochtonen lastig om te ontdekken welke wetten en regels er precies van toepassing zijn. Als dan de wetten en regels dan ook nog eens veranderen is de chaos compleet. Daarom voelen wij ons verantwoordelijk om deze regels en wetten aan onze doelgroep kenbaar te maken zodat ze ervan kunnen profiteren." Bedrijven worden door ons ook bijgestaan bij hun diversiteitbeleid en werving- en selectieprocedures van allochtonen.


Toekomstplannen
In de toekomst willen wij verder uitbreiden zodat allochtonen door heel Nederland geholpen kunnen worden. Om dit te bereiken moeten er meerdere vestigingen en samenwerkingspartners door heel Nederland gevonden worden. Daardoor kunnen we uitgroeien tot een echt kenniscentrum met een landelijke dekking. "Allochtonen zien ons als vraagbaak over reïntegratie, wet en regelgeving en de arbeidsmarkt."
Een ander project van STBA is het bevorderen van diversiteit in het bedrijfsleven. Dit is volgens ons onder de maat en samen met de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en andere koepelorganisaties willen ze dit bevorderen in Zeeland en Noord-Brabant. Met name in de zorgsector zien we weinig diversiteit en dat moet verbeterd worden. Daarom zijn we nu op zoek naar een samenwerkingspartner in de zorgsector.
Tevens zien wij graag wat meer erkenning van de buitenwereld. "wij zijn uniek in onze aanpak. Wij leveren maatwerk voor al onze cliënten, wij volgen geen klassieke methode. Ons standpunt is dat iedereen uniek is en een eigen aanpak nodig heeft!" Aldus de voorzitter.

Door inzet van deskundigheid door allochtonen wordt er een duurzame oplossing gevonden voor alle partijen.

Door allochtonen, voor allochtonen, voor een betere samenleving!

Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken op www.stba.nl of contact opnemen via onderstaande gegevens.





Ingezonden persbericht