Kasteel de Haar blij met 3 miljoen van CDA voor restauratie


HAARZUILENS- UTRECHT, 20090116 -- In december 2008 heeft Stichting Kasteel de Haar te horen gekregen dat haar 3 miljoen toegekend wordt t.b.v. de restauratie. Het kabinet heeft door een meevaller 150 miljoen euro extra te besteden. De drie coalitiepartijen mochten elk bestedingsplannen ter waarde van 50 miljoen euro bij minister Bos van Financiën indienen. De PvdA koos ervoor de miljoenen uit te geven aan armoedebestrijding en de ChristenUnie aan de opvang van onder andere tienermoeders. Het CDA gaf het geld een geheel andere bestemming, namelijk cultureel en industrieel erfgoed.

Nu was de taak van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten scenario's te ontwikkelen voor een weloverwogen besteding van de gelden. Daarna was het aan minister Plasterk hierover een besluit te nemen. Kasteel de Haar was gelukkig ook een van de scenario's en heeft 3 miljoen euro ontvangen.

De Stichting brengt een eigen deel van 30% in en kan in totaal nu 4.3 miljoen euro besteden. Waar Kasteel de Haar het geld precies aan gaat besteden is nog niet helemaal bekend, maar waarschijnlijk aan het herstel van technische installaties in het kasteel.

Stichting Kasteel de Haar heeft nu in totaal ruim 30 miljoen euro besteed aan de restauratie. De totale restauratiekosten zijn geschat op 40 miljoen euro. De restauratie aan het kasteel loopt volgens planning. Verwacht wordt nog steeds dat de restauratie eind 2010 afgerond wordt.

Laatste nieuws over de restauratie
De restauratie van de buitenzijde schiet hard op. De gehele noord- en westgevel zijn volledig gerestaureerd en bijna uit de steigers. Het werk aan de zuidgevel wordt nu aangepakt en op dit moment worden de steigers aan de voorzijde opgebouwd voor de laatste fase van het werk aan de buitenzijde van het kasteel.

De werkzaamheden aan de paalfundering in het souterrain van het kasteel duren nog tot eind 2009. De graafwerkzaamheden hadden nog een interessante bijkomstigheid; archeologen ontdekten een oude keermuur die erop zou kunnen wijzen dat het kasteel een andere oorsprong heeft en ouder is dan altijd werd gedacht!

De Main Hall van het kasteel staat nog wel enkele maanden vol met steigers, zo kan de glazenier de glas-in-lood ramen hoog in het dak restaureren.

In januari zijn de werkzaamheden aan de Eetzaal en een enkele slaapkamer afgerond. Dat betekent niet dat ze helemaal klaar zijn, de wandbespanning keert pas aan het einde van de hele restauratie terug. Wel gaan we zo snel mogelijk de zalen weer openstellen.

Terwijl de bouwvakkers bezig zijn kunt u gewoon blijven genieten van de rondleiding. Hoewel het meubilair deels is verwijderd en enkele zalen door de restauratie niet zijn te bezichtigen, blijft de rondleiding een vol uur lang de moeite waard. In plaats van de oude keuken en Main Hall neemt uw gids u mee naar enkele slaapkamers of kunt u een blik werpen in het pokerkamertje van de baron of in een piepklein torenkamertje met het mooiste plafond van het kasteel.

Kasteel de Haar





Ingezonden persbericht