Technische Universiteit Delft

Breedband
door M&C

Promotie van mevrouw M.L. Fijnvandraat: "Shedding light on the black hole. The roll out of broadband access networks by private operators"

16 januari 2009 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Ir. M.L. Fijnvandraat | bestuurskundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr. M.L. Mueller TBM
coprom. | Dr. W.A.G.A. Bouwman UHD-TBM

Shedding light on the black hole. The roll out of broadband access networks by private operators

In verschillende marktstudies is de significante economische en sociale relevantie van de uitrol van breedbandnetwerken aangetoond. De investeringen in breedband infrastructuren die nodig zijn om deze economische en sociale voordelen te realiseren zijn echter zeer risicovol. Dit wordt ten eerste veroorzaakt door het feit dat de uitrol van toegangsnetwerken extreem duur is en hoge initiële investeringen vergt. Ook veroorzaken de multidisciplinaire omgeving en de betrokkenheid van een veelvoud aan actoren met uiteenlopende doelen en belangen extra complexiteit. Daarnaast is de breedbandmarkt onderhevig aan enorme en zeer snelle veranderingen. Hoewel breedband al enige tijd op de academische onderzoeksagenda staat, heeft dit vooralsnog niet geleid tot een gestructureerd inzicht in het besluitvormingsproces rondom het upgraden van breedband netwerken, gezien vanuit het perspectief van private operators en waarbij rekening gehouden wordt met de enorme complexiteit van de omgeving waarin dit besluitvormingsproces plaatsvindt.

Het doel van dit onderzoek was om een geformaliseerde theorie te ontwikkelen die technische, economische, markt- en reguleringsfactoren met betrekking tot een evolutionaire, flexibele benadering van netwerk upgrading combineert, bekeken vanuit het perspectief van besluitvormers in de telecommunicatie industrie. Het resultaat is een robuust, verklarend, `parsimonious' model voor de impact en uitkomsten van breedband uitrol. Dit model kan fungeren als een uitgangspunt voor verdere onderzoeksprojecten en levert een zekere mate van stabiliteit in dit multidisciplinaire, onvoorspelbare en zeer dynamische onderzoeksveld.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 23 december 2008