Gemeente Utrecht

Sprookjesachtig stadhuis Utrecht!

In de maand januari viert de Jeugdoperette Rivieren- en Dichterswijk Utrecht zijn 80-jarig bestaan. Reden voor de sprookjestentoonstelling in het stadhuis waarin de geschiedenis van de vereniging door middel van foto's en affiches wordt getoond en waarin de decorstukken van de vele sprookjesopvoeringen centraal staan.

Bij de oprichting op 16 januari 1929 draaide het bij de Jeugdoperette Rivieren- en Dichterswijk om kinderen uit de wijk die speelliedjes opvoerden. Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot een begrip in Utrecht en komen de leden uit de hele provincie. In het voorjaar van 2008 won de Jeugdoperette de bronzen kei van de Provincie Utrecht, waarbij het juryrapport vaststelde dat de vereniging "inmiddels tot het cultureel erfgoed van de provincie" hoort. Tachtig jaar na de oprichting viert de Jeugdoperette met de opening van een sprookjestentoonstelling zijn jubileum in het stadhuis. Dat thema ligt voor de hand: sinds 1942 voert de vereniging jaarlijks twee sprookjesvoorstellingen op in de Stadsschouwburg. Leuk detail is dat de vereniging daarmee de oudste huurder van dit theater is. De tentoonstelling volgt niet alleen de geschiedenis van de vereniging met oude foto's en affiches, maar toont ook de decorstukken van de voorstellingen Roodkapje, Sneeuwwitje en Hans en Grietje. Decorstukken en kostuums die door vrijwilligers zijn gemaakt. Immers, deze unieke vereniging groeit en bloeit door de vrijwillige inzet van velen.

Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) te zien van vrijdag 2 januari 2009 tot en met donderdag 29 januari 2009.