Gemeente Utrecht

Gloednieuw zwembad Fletiomare Utrecht opent haar deuren

Een vernieuwd Fletiomare! Op vrijdag 16 januari opent wethouder Harm Janssen (Sport) het zwembad met een spetterend feest. Het nieuwe zwembad moet gaan voorzien in de zwembehoefte van het gegroeide aantal inwoners van Leidsche Rijn. Tijdens de feestelijke opening is ook waterpoloster en Olympisch kampioene Daniëlle de Bruin aanwezig.

Voor bezoekers zijn er tijdens de opening rondleidingen door het nieuwe zwembad en vinden er onder andere een lasershow en een waterpolowedstrijd van vereniging ZPC Watervlo plaats.

Op 17 juli 2007 ging de eerste van bijna vierhonderd palen van de nieuwbouw de grond in. Het nieuwe zwembad is volgens de laatste eisen van de Wet Hygiëne en Veiligheid van Bad- en Zweminrichtingen (WHVBZ) gebouwd. Tevens heeft het zwembad met behulp van onder andere een beweegbare bodem een efficiënte indeling gekregen. Zo kan het optimaal worden gebruikt door de verschillende doelgroepen. In het zwembad zijn de faciliteiten aanwezig voor schoolzwemmen, particuliere zwemles, aqua-sporten en verenigingszwemmen.

Het nieuwe Fletiomare is ontworpen door architect Erik Slangen. Kunstenaar en grafisch ontwerper Harmen Liemburg heeft het voorzien van grafische patronen. Liemburg baseerde de patronen op het thema 'Hollandse boerensloot'. Deze patronen zijn onder andere verwerkt in een glaswand bij de entree van het zwembad. De glaswand is gezeefdrukt en wekt hierdoor de illusie van een wateroppervlak, waarop waterdieren te zien zijn. Vergelijkbare afbeeldingen komen terug in de betegeling van de grote kleedkamers.

Zwembad Fletiomare is gelegen aan de rand van het Leidsche Rijn Park. Een groengebied van ongeveer driehonderd hectare dat nog in ontwikkeling is, maar waar toch al volop sport- en recreatiemogelijkheden zijn. Het groene Lint om het park biedt lopers, skaters en fietsers een verharde track van zo'n tien kilometer. Op de Vikingrijn die door de Binnenhof slingert, kan straks een kanotochtje gemaakt worden van een paar kilometer. Ook zijn er de druk bespeelde sportparken van VV De Meern, Fletiomare en UVV.