Ingezonden persbericht


Traces festival twee weken het wereldpodium van Nitin Sawhney

Nitin Sawhney, de Brits-Indiase wereldcomponist van de 21e eeuw, is de komende twee weken als artist-in-residence de muzikale inspirator van het Traces festival in Tilburg. Van 16 tot en met 25 januari speelt Sawhney op 4 verschillende podia in Tilburg maar liefst 9 keer live. Het festival, een initiatief van 013, Theaters Tilburg, Paradox en Factorium, laat de enorme culturele diversiteit van de muziek van Nitin Sawhney horen en zien in verschillende contexten. Het festival legt daarbij verbindingen tussen professionele muzikanten, muziekstudenten en amateurs en maakt gebruik van vrijwel de gehele infrastructuur van muziekpodia in de stad Tilburg.

Traces opent vrijdag 16 januari met The Proms Show in 013, een retrospectief van het werk van Nitin Sawhney, uitgevoerd door het Metropole Orkest en de vaste Britse en Indiase musici en zangeressen van de artist-in-residence. Natacha Atlas, de Arabische zangeres met een Belgisch paspoort, maakt het voor deze gelegenheid unieke wereldpodium van 013 compleet. Er zal werk worden uitgevoerd van ondermeer London Undersound, de meest recente cd van Nitin Sawhney waarop hij samenwerkte met onder andere de rapper Natty, Paul McCartney, het Spaanse Ojos de Brujo en Annuska Shankar, de sitar spelende dochter van Ravi Shankar.

Op zondag 18 januari treedt Sawhney nogmaals op in 013 met het Metropole Orkest en zijn vaste bandleden. Dan wordt 'A Throw Of Dice', een bollywoodfilm uit 1929 van de Duitse regisseur Franz Osten, van een zeer smaakvolle muzikale omlijsting voorzien. De film is in 013, dat voor deze gelegenheid wordt omgebouwd tot een concert- en filmzaal met stoelen, op groot doek te zien. De nacht ervoor is Sawhney te zien tijdens de Traces drum'n'bass night, eveneens in 013, met een live drum 'n bass set met zijn vaste band.

Vervolgens werkt Sawhney gedurende het Traces festival nog aan vier projecten met Tilburgse muziekstudenten, jazzmusici en leerlingen van Factorium, de Tilburgse dans- en muziekschool. Op 22 januari is hij in de Concertzaal te horen met een gelegenheidskamerorkest van studenten van het Conservatorium, met wie hij door hem gekozen filmthema's van ondermeer klassiekers als Psycho, Babel en Bombay ten gehore brengt. Ook de meer ritmische kant van zijn werk wordt bewerkt voor de bezetting van een kamerorkest. Met de Tilburgse jazzlegende Jeroen van Vliet doet hij op 23 januari in Paradox een volledig geïmproviseerd concert, ondersteund door percussie. In dezelfde zaal laat popjournalist Leon Verdonschot Nitin Sawhney op 24 januari aan het woord, in een setting die aan het VPRO-programma Zomergasten doet denken.

Het festival eindigt op 25 januari met een bijzonder project, waarbij Nitin Sawhney, de Tilburgse jazzmusici Jeroen van Vliet en Eric van der Westen en studenten van Factorium op elkaars muziek reageren. Bijzonder is dat Sawhney en zijn muzikanten zich in Paradox bevinden, terwijl de Tilburgse musici en het publiek in het industriële Zwijssen Complex, een voormalig distributiecentrum van de gelijknamige Tilburgse educatieve uitgeverij, verblijven. Samen werken ze, via een computerverbinding, aan het project Londen-Tilburg Undersounds, dat die middag in 3 parallelle voorstellingen tot een live compositie wordt gesmeed en ten gehore gebracht. Het ware bewijs dat Einstein's relativiteitstheorie ook in de muziek bestaat wordt hiermee geleverd.

www.tracesfestival.nl

Beeld is te downloaden van: http://www.sowieso030.com/index_nl.html.php?pagina=downloads

Bel voor meer informatie over het Traces festival: Guus van Hove, directeur 013 Popcentrum, 013-4609512.

----------
SOWIESO 030

Evelyne Levêke
evelyne@sowieso030.com - www.sowieso030.com

NEDERLAND
Jansveld 31, 3512 BE Utrecht
Postbus 553, 3500 AN Utrecht

030 - 785 5887
06 - 4500 8427

DEUTSCHLAND
Krossener Strasse 27, 10245 Berlin
Postfach 350254, 10211 Berlin

030 - 503 47141
01577 - 5181862