Gemeente Tilburg

Brede Scholen Tilburg krijgen beweegteams

Combinatiefunctionarissen zorgen voor verbinding tussen school en sport

Alle 27 basisscholen van de Brede Scholen in Tilburg krijgen een beweegteam, bestaande uit een docent bewegingsonderwijs en uit één of meerdere medewerkers (sport)verenigingsondersteuning. Het team biedt onder meer een naschools sportaanbod voor alle kinderen uit de Brede schoolwijken en zorgt ervoor dat de leerlingen minimaal één gymles per week krijgen van een vakleerkracht. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Tilburgse sportverenigingen, die versterkt worden om deze rol ook goed uit te kunnen voeren. Ook komt er op deze scholen structurele aandacht voor cultuur. Dit heeft het college vastgesteld in het Plan van Aanpak voor de structurele 'Impuls Brede Scholen, sport en cultuur´.

Wethouder Hugo Backx van Onderwijs en Jeugd: "Het is belangrijk om kinderen en jongeren een rijke leeromgeving te bieden, met maximale ontplooiingsmogelijkheden. De beweegteams zorgen hiervoor omdat ze school en sport tijdens én na school met elkaar verbinden. Het is onze ambitie om uiteindelijk op alle basisscholen in Tilburg beweegteams in te zetten. Momenteel is hier echter geen financiële ruimte voor en focussen we ons op de Brede Scholen, omdat daar de meeste kinderen met een achterstand zitten."

Combinatiefunctionarissen
In totaal komen er 10 beweegteams, één op iedere Brede School en de daaraan gelinkte sportverenigingen. Een beweegteam bestaat uit een docent bewegingsonderwijs en uit één (of meerdere) medewerkers verenigingsondersteuning, afhankelijk van het aantal scholen en leerlingen van de betreffende Brede School. De medewerkers van het team zijn combinatiefunctionarissen; werknemers die werkzaam zijn voor minimaal twee verschillende sectoren, bijvoorbeeld voor onderwijs en sport of onderwijs en cultuur. De meeste combinatiefunctionarissen gaan zich richten op sportactiviteiten in en rondom het basisonderwijs (voor 78%), maar ook op cultuur in het basis- en voortgezet onderwijs (VO, 11%) en op sport in het VO (11%). Enkele van hun doelen zijn het verbeteren van de kwaliteit van het bewegingsonderwijs, versterken van sportverenigingen en het verhogen van het plezier in deelname aan sport en cultuur(verenigingen). Dit doen zij door kinderen op positieve manieren in aanraking te laten komen met sport en cultuur, binnen en buiten school.

Sport
In het basisonderwijs zorgen de beweegteams voor een kwaliteitsverbetering van de gymlessen en een (bijna) dagelijks naschools sport- en beweegaanbod. Dit laatste gebeurt in nauwe samenwerking met sportverenigingen. De combinatiefunctionaris heeft ook als taak de verenigingen waar nodig te versterken. Bijvoorbeeld in het creëren van randvoorwaarden, zodat vrijwilligers hun werk goed kunnen doen. De activiteiten in het VO gaan plaatsvinden in de Tilburgse VO Brede (VMBO) Scholen. Het is de bedoeling om met behulp van de Impulsgelden naschoolse sport- en cultuuractiviteiten te realiseren op de brede scholen in het voortgezet onderwijs. Een definitief besluit hierover wordt nog genomen in het overleg tussen de schoolbesturen VO en de gemeente over de toekomst van de VO Brede Scholen.

Cultuur
In het kader van de cultuurimpuls wordt het project `Stad op Stelten` ondersteund. Dit project is in het schooljaar 2007-2008 als pilot opgestart op vier Brede Scholen in het primair onderwijs en wordt dit schooljaar uitgebreid naar meer brede scholen in het primair onderwijs. Het project verbindt leesbevorderende, cultuureducatieve en mediawijze activiteiten binnen en buiten de school. Zo werken kinderen een gezamenlijk gekozen thema tijdens en na schooltijd verder uit door te tekenen, rappen, schilderen, dichten, toneelspelen of bijvoorbeeld te filmen. De ondersteuning van het project vanuit deze Impuls geldt vooralsnog voor dit schooljaar. Eventuele verdere ondersteuning in de komende jaren is afhankelijk van de voortgang van het project Stad op Stelten tijdens dit schooljaar en de mogelijkheden om dit project uit te rollen naar de brede scholen in het voortgezet onderwijs.

Financiering
Het bevorderen van de sociale samenhang binnen de maatschappij neemt in het huidige kabinetsbeleid een prominente plaats in. Het kabinet streeft dan ook naar een samenhangend aanbod in de sectoren onderwijs, sport, cultuur (maar bijvoorbeeld ook opvang en welzijn). Daarom heeft het kabinet besloten tot een structurele impuls, die zij samen met gemeenten, Brede scholen en de sport- en cultuursector vormgeeft. De kosten voor de totale impuls in Tilburg bedragen tot 2012, ¤ 1.350.000,=. Het Rijk stelt hiervan 40% beschikbaar, ¤ 540.000,=. De overige middelen komen grotendeels van de gemeente en het onderwijs. De schoolbesturen van het basisonderwijs zijn bij de uitwerking van de aanpak betrokken en hebben ingestemd met de gevraagde (co)financiering. Ze zijn enthousiast over de mogelijkheden die de Tilburgse aanpak biedt voor een groot aantal basisscholen.

Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd.



Gemeente Tilburg